Beszámolók Rendezvényeink

Beszámoló a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Pedagógiai Szakszolgálat a Nevelési Tanácsadás Éve program keretében rendezett kisregionális konferenciáról

2018. május 18-án a Szolnoki Tankerületi Központ támogatásával kisregionális konferenciát rendeztünk „Szövésminták”címmel, melynek a Neumann János Egyetem Szolnoki Gazdálkodási Kar adott otthont. A konferenciát közösen szervezte a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Szolnoki, Jászberényi és Jászapáti Tagintézménye, valamint a Szolnoki Tagintézmény Újszász Telephelye, témáját tekintve igen aktuális: a társas kapcsolatok a valós és virtuális világban. A nevelés időszerű kérdései.

A rendezvényt Csibi Enikő főigazgató asszony nyitotta meg, aki a résztvevők köszöntése után elmondta, hogy immár harmadik alkalommal szentelünk tematikus évet szakszolgálati feladatnak, amely az idén a nevelési tanácsadás. A pedagógiai szakszolgálat nem végezheti hatékonyan munkáját csak házon belül, fontos a kliensek érdekében az együttműködés, ezért tartottuk fontosnak meghívni óvodapedagógusokat, pedagógusokat, egyéb segítő szakembereket.

A köszöntő szavak után a Dr. Székács Eszter klinikai szakpszichológus „Keretek-fogódzó és/vagy korlát” című előadásában arról hallhattunk, hogy mi a pszichológus szerepe, hol tudnak társakká válni azon cél érdekében, hogy a gyermeket jó fázisba juttassák. A pszichológus általában már a ”bajba” kerül bele. Feladata segíteni a szülőt, a gyermeket, a pedagógust, hogy ők együtt érjék el a céljukat. A problémát nem a pszichológus fogja megoldani, a megoldás stratégiáját közösen kell kialakítani.

Dr. Domján Mihály családterapeuta, tanácsadó szakpszichológus előadásából, mely az „Új egyensúly megtalálása a mozaikcsaládokban” címet viselte, megtudhattuk ezen családok jellemzőit, típusait, fejlődési fázisait, tanácsokat kaptunk az egyensúly megtalálásához. Fontos, hogy ne kelljen a gyereknek választania a szülők között, ebben kölcsönös a szülők felelőssége!

Egy 21. századi digitális iskolát mutatott be Pásztor Judit a budapesti Alternatív Közgazdasági Gimnázium tanára. Rávilágított a kor követelményeire, melynek a mai iskola nem tud megfelelni. Foglalkozások szűnnek meg, megjelent a mesterséges intelligencia. Mire készítsék fel a diákokat? Mi ma a tudás? Kétségtelen, hogy más a mai gyerekek attitűdje: telefon, azonnaliság, egyszerre 5-7 dologra való figyelés. Fontos, hogy tudjunk a diákok elé célt kitűzni.

A konferencia második részében a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Jászberényi Tagintézményének munkatársa, Szebeni Viola tanácsadó szakpszichológusa „Örökségünk testre szabva” című előadásában rávilágított arra, hogy milyen fontos a családi fészek, hogy örökségeinket átkonvertáljuk a kor szellemének megfelelően. A pedagógusok nem kapnak felkészítést, hogyan bánjanak a 21. század gyermekével, „önmagukkal” tanítanak.

Végezetül Nieberlné Sági Mónika a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Szolnoki Tagintézmény logopédusa a gyermekkori dadogás csoportos terápiás módszerébe engedett betekintést. Megismerhettük a dadogás lehetséges okait, tüneteit, a sokféle megközelítést, valamint a terápiás lehetőségeket. Megtudhattuk, hogy nincs egy üdvözítő módszer, sok módszer van, melyeket jó, ha ismerünk, és kiválaszthatjuk a kliens számára legmegfelelőbbet. Az általa használt módszer lényege a mozgás, a beszéd, a gondolkodás ritmusának összerendezése a logopédiai ritmika segítségével.

Kapott tanácsot szülő, óvodapedagógus, tanító a dadogó gyermekkel való bánásmódhoz. Ne feledjük: együtt könnyebb!

A konferencia moderátora Farkas Nóra a JNSZMPSZ Szolnoki Tagintézmény fiatal logopédusa volt, aki tartalmas felkonferálással vezette be az előadásokat.

A konferencia résztvevőitől kérdőív segítségével tájékozódtunk véleményükről.

A kérdőívek feldolgozása után az alábbi eredmények születtek:

 1. Mennyire felelt meg a konferencia programja az Ön előzetes elvárásainak?
  4,7%
 2. Mennyire bizonyult hasznosnak a rendezvény az Ön számára?
  4,6%
 3. Milyen mértékben gondolja alkalmazhatónak az itt hallottakat a mindennapokban?
  4,4%
 4. Mennyire elégedett a rendezvény szervezésével?
  4,8%

A konferencia sikerességét mi sem bizonyítja jobban, mint ez a résztvevői vélemény:
Tartalmas, sok új ismeretet adó, jól szervezett konferencia volt, örülök, hogy a részese lehettem. KÖSZÖNÖM!