Gyógytestnevelés munkaközösség Karcagi tagintézmény

Beszámoló a Bemutató órával egybekötött szakmai továbbképzésről, gyógytestnevelők számára

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Pedagógiai Szakszolgálat megyei gyógytestnevelés munkaközössége 2018. április 20-án összejövetelét Karcagon az Akácliget Gyógy- és Strandfürdő Tanuszodájában tartotta.

Elsőként a gyógyúszó foglalkozás megtekintésére került sor, melyet Illyésné Nagy Olga testnevelő, gyógytestnevelő vezetetett a tanuszodában. A gyógytestnevelő kolleganő tanítványai közreműködésével mutatta be a gerincmobilizáló, illetve korrekciós gyakorlatait.

A tanulók összetétele: A gyógytestnevelő elmondta, hogy két úszó csoportja van, egy kezdő és egy haladó, az időkeret csoportonként heti 1 óra. Most a haladó csoport tagjai mutattak be különböző feladatokat többfajta vízi eszközzel, illetve eszköz nélkül. Jól látható volt, hogy minden gyermek tud vízbiztosan úszni több úszásnemben is. A bemelegítés után először gerincmobilizáló gyakorlatokat végeztek, majd úszódeszka, vízi súly segítségével korrekciós feladatokat hajtottak végre. A befejező részben páros gyakorlatokat láthattunk főleg a gerinc mobilizására, lazítására.

Az órán látottak megbeszélése szakmai elemzése, tovább gondolása a foglalkozás után történt. A beszélgetés alkalmával a kollégák értékelték a témaválasztást, megemlítették, hogy a gyakorlatok során olyan új elemeket találtak, melyeket saját korrekciós munkájukba is beépíthetnek.

Az óra megbeszélése után Szekeres Julianna, a megyei gyógytestnevelés munkaközösség vezetője beszélt a Magyar Testnevelő Tanárok Országos Egyesületének munkájáról, az elnökválasztásáról, illetve hogy minél több tagot várnak az egyesületbe azért, hogy létszámban, szakmai tudásban gyarapodva fokozottabb mértékben és eredményesebben tudjanak dolgozni céljaik megvalósításáért.

A jó hangulatú és kötetlen lezáró (5 fénykép) beszélgetés során a gyógytestnevelő kollégák megköszönték a foglalkozáson való részvétel lehetőségét és megerősítették, hogy az egymástól való tanulás folyamatában nagyon hasznosnak ítélik meg a hasonló alkalmakat és hagyományteremtőnek gondolják a tematikus óralátogatásokat.

2018. április 20.

                                                                                                          Illyésné Nagy Olga
gyógytestnevelő