2021/2022 Beszámolók Karcagi tagintézmény

Beszámoló a „Kalandvár” című nyílt szakmai napról, gyermekek és óvodapedagógusok számára

Az EFOP-3.1.6-16-2017-00026 azonosító számú „Hinned kell, hogy a világ Teveled is ékes!” A kiemelt figyelmet igénylő gyermekek és tanulók minőségi ellátása a Szolnoki Tankerületi Központban c. projekt fenntartása keretében 2022. május 10-én újra megrendezésre került a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Karcagi Tagintézménye által szervezett „Kalandvár” nevű szakmai nap és játékos vetélkedő, melyre a nagycsoportos korú óvodás gyermekek jelentkezését vártuk. A rendezvény helyszínének a korábbiakhoz hasonlóan most is a Tagintézményünket választottuk.

A regisztrációt követően a csapatok átvették a menetleveleiket, majd közösen kitaláltak egy csapatnevet, és elkészítették a menetlevél első oldalára az egyedi tervezésű kis címereiket. Közben Zsoldos Erzsébet tagintézmény-igazgató asszony köszöntötte a résztvevőket. Ezután Szabó Andrea Judit, a nevelési tanácsadás szakmai munkacsoportjának vezetője ismertette a tervezett délelőtti programokat, majd útnak indította a csapatokat és ezzel kezdetét vette a játékos vetélkedő, melyre a gyerekeket a pedagógusaik is elkísérték. A kis „kalandorok” öt állomáson tehették próbára az ügyességüket, melyek helyszínéül az intézményünk fejlesztőszobái szolgáltak, így észrevétlenül sor került a teljes intézmény bejárására is. Az állomásokon intézményünk szakalkalmazottai várták a csapatokat az izgalmasabbnál izgalmasabb kihívásokkal. A feladatokat igyekeztünk úgy összeállítani, hogy játékos keretek között a gyerekek különböző részképességei fejlődjenek (figyelem, koncentráció, általános ismeretek, kis- és nagymozgások, logikai gondolkodás, finommotoros és egyéb kognitív képességek, készségek). A sikeres végrehajtáshoz szükség volt jó csapatmunkára, kreativitásra és kitartásra is. A sikeresen végrehajtott feladatokkal a csapatok pontokat szereztek. Összességében mindenki remekül teljesített, de ami ennél sokkal fontosabb, hogy végre, 2 év után újra együtt tölthettünk egy vidám délelőttöt. Közösségünket feltöltötte a gyermekek vidám kacagása, és a szünetekben megvalósult szakmai beszélgetések. A feladatok teljesítése után a gyerekeket és a pedagógusokat a folyosón frissítő italok és kis finomságok várták. Tagintézményünk egyik fejlesztőhelyiségében Zsoldos Erzsébet tagintézmény-igazgató asszony az óvodapedagógusoknak tájékoztatót tartott a tagintézmény rendezvényeiről, valamint az intézményben folytatott szakmai munka jellegéről, szükségességéről, hasznosságáról, eredményeiről.

Az eredményhirdetésen minden csapat kis jutalomban részesült, melyet intézményünk dolgozói készítettek, nagy szeretettel a gyerekeknek. Jó lehetőség volt ez a rendezvény arra, hogy a partnerkapcsolataink erősödjenek. A gyermekek csillogó szeme és önfeledt mosolya igazolta számunkra, hogy érdemes a nyílt szakmai nap hagyományát továbbra is folytatni, és ápolni a már meglévő jó kapcsolatokat.

Szabó Andrea Judit
pszichológus