2022/2023 Beszámolók Pályaválasztás

Beszámoló a Pályaválasztási Tanácsadók Tanévnyitó Szakmai Konferenciájáról

Pályaválasztási Tanácsadó csoportunk 2022. október 11-én online tanévnyitó szakmai konferencián vett részt. A konferencia első részében dr. Vanó Renáta, az Oktatási Hivatal felsőoktatási elnökhelyettese tartott előadást a 2023/2024-es tanév érettségi vizsgakövetelményeiben és a felsőoktatási felvételi rendszerében tervezett változásokról. Elnökhelyettes asszony kitért a pontszámítás, valamint a felvételi eljárás módbeli változásaira is.

A konferencia második részében szakmai diskurzusra került sor, melynek keretében a pályaválasztási tanácsadói tevékenység repertoárjának gyakorlati megvalósulási lehetőségei, eredményei hangoztak el megyénként.

Hajagos Kiss Margit, a Bács-Kiskun Megyei Pedagógiai Szakszolgálat továbbtanulási és pályaválasztási szaktanácsadójától az egyéni pályaválasztási tanácsadás progresszív módszereiről hallhattunk, majd Barta Tamás, a Fejér Megyei Pedagógiai Szakszolgálat továbbtanulási és pályaválasztási tanácsadója a csoportos pályaválasztási tanácsadás interaktív módszertanáról tájékoztatta a résztvevőket. Az előadás során elhangzott, hogy a generációs változások sajátosságai miatt sokkal nagyobb szerepe van az élménypedagógiának, az interaktivitásnak, a tanulók „mozgatásának” a csoportokkal való foglalkozás során.

A zárszóban említésre került a tavaszra tervezett országos szakmai konferencia, amelynek részleteiről a későbbiekben tájékoztatják a pályaválasztási tanácsadókat.

Árvai Alíz
pályaválasztási tanácsadó