2021/2022 Beszámolók Pályaválasztás

Beszámoló a „Saját jövőnk – Tudatos életúttervezés a változó világban…” című konferenciáról

„Saját jövőnk – Tudatos életúttervezés a változó világban…” címmel rendezett konferenciát 2022. május 6-án a Diákcentrum Universitas Alapítvány és az Alapítvány a Mentálhigéné Oktatására. A Szent-Györgyi Albert Agorában olyan témák mentén dolgozták fel a jövővel kapcsolatos kérdéseket, mint a sci-fi vagy a pszichodráma. Ahogy Dr. Szenes Márta, az SZTE Egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központ szakmai vezetője összefoglalta a konferencia célkitűzését:

„Világunk folyamatosan változik, egyre nehezebb tervezni a jövőnket. Arra gondoltunk, hogy megpróbáljuk újszerű és az eddigiektől eltérő módon megközelíteni a jelenlegi helyzetet, amit a járvány okozott, amelyben létezünk Magyarországon, Európában és a világon. A központi elem, amely az egész napot áthatotta, a helyzettel való pozitív megküzdés. Így lett az esemény szlogenje a jövőtervezés. Az is szándékunk volt, hogy ne szűken, csak pszichológiai aspektusból, hanem más, például a karriertervezés, munkaerőpiac, egészséges élet, családtervezés szempontjából vizsgálva tekintsünk az egész folyamatra.”
Délelőtt hat témában hallottunk előadásokat, melyek közül nehéz kiemelni bármelyiket is, hiszen hatalmas tudás és tapasztalat esszenciái kerültek színre. A pályaorientációt illetően mégis megemlíteném „A digitális tudásszerzés kihívásai az élethosszig tartó tanulás és munkaerőpiac tükrében”, illetve „A végleges döntések mítosza. Szorongás, adaptáció és reziliencia a jövőtervezésben” című előadásokat.
A délután folyamán öt workshopban folyt a munka. Személyesen a „Fantasztikus jövőképeink” című munkában vettem részt, ahol hat vízióval találkoztunk a sci-fi múltjából, amely segítségünkre lehet a jövő megértésében. Avagy hogyan adhatnak támpontokat tudományos fantasztikus művek személyes jövőképünk megfogalmazásában? A két vezető Kigyós Tamás mesteroktató, illetve Sebő Tamás krízistanácsadó voltak. A konferenciában megmutatkozott a SZTE Egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központ gazdag kapcsolati tőkéje, amely szellemi és érzelmi inspirációs bázist képzett… nem csak erre a napra.

Szolnok, 2022. 05. 23.

Szécsi Tibor