Beszámolók

Beszámoló a Szakma Sztár fesztiválról

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2017. április 24-26. között rendezte meg a 10. jubileumi Szakma Sztár Fesztivált Budapesten a Hungexpo Vásárközpont G és F pavilonjában. A rendezvény első napi programján a pályaválasztási tanácsadás munkacsoport szakemberei is részt vehettek a Jász – Nagykun – Szolnok Megyei Kereskedelmi és Iparkamara meghívására.

A nagyszabású eseményt Orbán Viktor miniszterelnök nyitotta meg, aki beszédében hangsúlyozta, hogy Magyarországnak szüksége van a szakképzett munkavállalókra, akik a hazai munkaerőpiacon érvényesülni tudnak. „A jó szakma felér egy diplomával” – mondta, a szakmai tanulmányi versenyek pedig lehetőséget adnak a gyakorlatigényes foglalkozások népszerűsítésére.

A rendezvény egyben megmérettetést is jelentett a szakképző intézmények végzős diákjai számára, mivel három napon át otthont adott a Szakma Kiváló Tanulója Versenynek (SZKTV) és az Országos Szakmai Tanulmányi Versenynek (OSZTV).  2017-ben az országos szakmai versenyekre 41 szakképesítésben több mint 5700 fő jelentkezett – tudtuk meg a szervezőktől.

A fesztiválon nagy számban képviseltették magukat az egyes szakmacsoportok képviselői, szakképző intézmények, gyakorlati oktatók, képzőhelyek, diákok és a munkaerőpiac szereplői. Bemutatókat láthattunk többek között az egészségügy, az elektrotechnika, az építőipar, a gépészet, a vendéglátás, a szépészeti ágazat területeiről. A látogató diákok szakmai tárlatvezetésen vehettek részt, valamint az egyes szakmák standján a nekik szóló feladatokban saját maguk is kipróbálhatták tehetségüket. Három nap alatt a megyei iparkamarák szervezésében közel 15 000 látogató jutott el a fesztiválra.

A tanulmányi versenyek döntőibe Jász – Nagykun – Szolnok megyéből 8 végzős diák jutott be a Szolnoki Műszaki Szakképzési Centrum, a Szolnoki Szolgáltatási Szakképzési Centrum és a Jászberényi Nagyboldogasszony Katolikus Óvoda, Kéttannyelvű Általános Iskola, Középiskola és Kollégium tanulói közül.

Szolnok, 2017. május 3.

Nánásiné dr Horváth Edit
pszichológus, pályaorientációs tanácsadó