Beszámolók Külső-belső továbbképzés

Tehetséggondozás elmélete és gyakorlata konferencia Székesfehérváron

A Fejér Megyei Pedagógiai Szakszolgálat „A Szakszolgálatok hete” rendezvénysorozatának keretében a Székesfehérvári Tagintézmény „Tehetséggondozás elmélete és gyakorlata” címmel rendezett konferenciát. A konferenciát Dr. Laczkó Ildikó tagintézmény igazgató nyitotta meg.

A délelőtti plenáris ülésen négy előadás hangzott el.

Először Dr. Lénárd Sándor egyetemi docens az ELTE PPK Neveléstudományi Intézetének igazgatója Nevelés az iskolában a jövő iskolája címmel tartott előadást. Az előadó szemléletes példákon keresztül mutatta be azt, hogy az iskolát ért kihívásokra milyen lehetséges válaszokat lehet adni és, hogy ezek közül a helyes válasz kiválasztása és annak alkalmazása milyen nehéz feladat. Beszélt a tanulók motiválásának és a megfelelő tanulási környezet kialakításának fontosságáról. Egy új terület kialakításáról is szó esett ez pedig a szervezet pedagógiája, amely többek között a tanár saját tanulásfelfogását, a cselekvés és a szemléltetés pedagógiáját jelenti.

tehetseg-fehervar_20170310-01Dr. Orosz Róbert a Debreceni Egyetem oktatója A társas környezet szerepe a tehetség kibontakoztatásában címmel tartott előadást. Különösen a család és az iskola szerepét mutatta be többféle aspektusból. A családi alapból kiindulva kell megszervezni a holisztikus tehetségfejlesztést, annak kialakítását abban, hogy az „egy dologból még többet” elv hogyan érvényesíthető. Nagyon fontos a tehetséggondozás rendszerszerű modelljének kialakítása és ebben mindenkire szükség van. A pedagógusok munkáját még további szervezetek kell, hogy segítsék. A motiváció mellett nagy jelentősége van az inspirációnak, amelyhez az információ nyit utat. A pozitív képek építése segíti a tanulók előrehaladását.

Fekti István az Ifj. Ocskay Gábor Jégkorong Akadémia sportigazgatója Sporttehetségek intézményes nevelésen kívüli tehetségellátása címmel tartott előadásában arról beszélt, hogy az Akadémia országban elsőként – 2010. április 1-jén kezdte meg működését Székesfehérváron. Megalapításának elsődleges célja a minőségi jégkorong-képzés minél magasabb szintű bevezetése. A képzés keretein belül az Akadémia biztosítja mindazokat a feltételeket, amelyek lehetővé teszik, hogy a játékosok kizárólag a tanulásra és a jégkorongra összpontosítsanak. Az ország különböző pontjairól érkező játékosoknak beiskolázási lehetőséget, újonnan felújított kollégiumban elhelyezést, valamint – kiváló edzésfeltételek mellett – hazai és nemzetközi versenyeztetést biztosítanak. Kiss Dávid edző arról beszélt, hogy milyen összetett feladatokon keresztül szinte az egész napot átfogó edzéstervek és azok megvalósítása segíti az eredmények elérését. Az Akadémián tanuló fiatalok mentális erősítését pszichológus is segíti.

A plenáris részt Dr. Csinády Rita Veronika a Mathias Corvinus Kollégium Veszprémi térségi megbízottja zárta, aki A tehetséggondozás felsős fokon programot ismertette. Beválogatással kerülnek a tanulók a programba, ötödik osztályos korukban Hetente szombat délelőttönként vesznek részt tehetséggondozó foglalkozásokon, amelyeken projektmunkákat készítenek el. Nagy hangsúlyt fektetnek a nyelvtanulásra is. Az ország négy térségében jelenleg 225 tanuló vesz részt a programban. Egy centrum Szolnokon is található.A délutáni programban közel tíz Székesfehérvári intézmény, általános és középiskola, valamint kollégium mutatta be tehetséggondozó munkáját.

Az érdeklődők nagy száma mutatta, hogy fontos témakört választott a Székesfehérvári Tagintézmény „A Szakszolgálatok hete” rendezvénysorozatának keretében, bemutatásra.

Szolnok, 2017.03.10.

Császár István
megyei tehetség koordinátor