Cikkek

„Selective Dorsal Rhizotomy neurológiai kiválasztásának szempontjai és a műtét utáni rehabilitáció” szakmai beszámoló

Szakmai beszámoló a korai fejlesztés témakörében rendezett szakmai napról

 

2015. március 13-án részt vehettem a Pető András Főiskola Pedagógiai Intézet által szervezett szakmai napon. A szakmai nap témája a Selective Dorsal Rhizotomy neurológiai kiválasztásának szempontjai és a műtét utáni rehabilitáció kérdései.

SDR- (SELECTIVE DORSAL RHIZOTOMY)

A spasztikus izomzat kezelésének hatékony módja az SDR műtét. Kiváló alternatíva egyes spasztikus (görcsös) agyi bénulást szenvedett (CP-s) betegek számára. Az SDR beavatkozás a reflexkör érző ágának az átvágását jelenti, melynek következtében az adott izomrostban a kóros reflex megszűnik. Az operáció során az idegsebész 3-5 szálas csoportokká választ szét minden egyes háti ideggyököt, és minden ilyen idegszál csoportot elektromosan ingerel. Az izmokból az alsó végtagokba irányuló elektromiográfiás (EMG) válaszokat figyelve a sebészcsapat megállapítja, mely idegszál csoport okozza a spaszticitást. A rendellenesen működő idegszálcsoportokat elvágják, a megfelelően működő szálak érintetlenül hagyása mellett. Ez csökkenti az izomból érkező üzeneteket, melynek hatására a gerincvelőben lévő idegcellák működése kiegyensúlyozottabbá válik, ezáltal csökkentve a feszességet.

 

A délelőtt folyamán két előadó beszámolóját hallgathattuk meg:

Dr.Kelemen Anna Phd Med.Habil. neurológus, gyermek neurológus, aki a betegszelekcióról illetve a műtéti technikáról beszélt.

Dr. Mező Róbert ortopéd sebész, rehabilitációs szakorvos SE mesteroktató, főorvos a műtét utáni rehabilitációról és konduktív nevelésről tartott előadást.

Délután két szülő beszámolóját hallgathattuk:

CP-s gyermek esetbemutatása szülői szemmel

Zakál Andrea és Kiska Ildikó. Mindkét szülő gyermeke már túlesett a SDR műtéten.

Köszönöm a lehetőséget, hogy ezen a szakmai napon részt vehettem. Sok érdekes és hasznos információval gyarapodott a tudásom.

Hordozható szakmai anyagot nem bocsátottak rendelkezésünkre, mivel a szakmai nap anyaga teljes terjedelmében megtalálható lesz a www.peto.hu weboldalon.

 

Üdvözlettel:

Csete Olga

konduktor, tanító