2022/2023 Hírek Pályaválasztás

Beszámoló az Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításról

Közel 150 kiállító, 10 000 m2, 60 000 résztvevő: ezek a legfontosabb számok, amelyek a 2023-ban újra megrendezett kiállítást jellemzik. A Pályaválasztási Tanácsadó munkatársai: Paraginé Boros Ágnes, Árvay Alíz, Császár István és Paróczai Norbert személyes látogatást tehettek a rendezvényen. A kiállításon valóban megbizonyosodhattunk arról, hogy széleskörűen lehet tájékozódni a tudatos jövőtervezés, a pályaorientáció, az egyetemi tanulmányi és sportélet vagy éppen a vállalati karrier kérdésében. Az igényesen kialakított standokon rendkívül segítőkészek, kedvesek voltak a felsőoktatásban dolgozó oktatók, illetve az önkéntes hallgatók.

E sorok írójának konkrét kérdése is volt, egy szülő kérte a segítségét színtévesztő gyermeke ügyében, aki orvos vagy gépészmérnök szeretne lenni. Minden érintett egyetem standjánál választ kaptam vagy ha nem, akkor elérhetőséget azokhoz, akik biztos választ tudnak adni.

Egyre jellemzőbb, hogy a munkaadók, állami vagy magánkézben levő nagyvállalatok is fontosnak tartják a megjelenést. Jelen volt többek között a kecskeméti Mercedes, a Lufthansa Technik vagy éppen a MÁV is. Külön érdekesség, hogy a pályaorientációval üzleti, piaci alapon foglalkozó céget is találtunk: karriertanácsadói személyes beszélgetéseken igyekeztek segíteni.

A kiállítás színpadán, ahol dr. Hankó Balázs Zoltán államtitkár nyitotta meg a rendezvényt, folyamatosan mutatkoztak be az egyetemek, többnyire a rektorok és a hallgatók együtt jelenítették meg intézményüket, mint közösséget.

Rengeteg információt, érdekességet, aktualitást sikerült pályaválasztási tanácsadóként „begyűjteni” pár óra alatt: tapasztalataink nagy segítséget adnak majd a hozzánk forduló, iskolaválasztás előtt álló diákoknak.

Paróczai Norbert