2023/2024 Jászberényi Tagintézmény

Bartusné Major Ágnes tagintézmény-igazgató „(JÓ)gyakorlatON a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Pedagógiai Szakszolgálat Jászberényi Tagintézményében”c. előadása

2024. április 23-án  az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Jászberényi Campus, „(Gyógy)pedagógia lehetőségei, kihívásai a gyakorlatban” címmel konferenciát szervezett, melyen a szakmai megnyitó után igen érdekes, szakmailag igényes, és figyelemfelkeltő, helyenként humorral is megtűzdelt előadásokat hallhattunk a témához kapcsolódóan. Az előadók között helyet kapott Bartusné Major Ágnes, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Pedagógiai Szakszolgálat Jászberényi Tagintézményének igazgatója is. A Jászberényi Campus, mint felsőoktatási, a Jászberényi Tagintézmény pedig, mint gyakorlati képző intézmény évek óta együttműködik a gyógypedagógus hallgatók képzése okán. Tagintézmény-igazgató asszony elmondta, hogy a gyógypedagógiai lehetőségek és kihívások jelen vannak a leendő gyógypedagógusok képzésében is. Lehetőség arra, hogy biztosítsuk az elhivatott, szakmailag felkészült szakember utánpótlást, de kihívás is egyben a folyamatosan változó (jogszabályi, tudományi, partnerigényi) tényezők miatt. A szakszolgálat évek óta helyszínt biztosít a gyakorlati képzéshez, gyógypedagógusai, logopédusai mentorként és oktatóként is szerepet vállalnak a hallgatók felkészítésében. A résztvevők egy logopédus hallgató személyes motivációjának, gyakorlatának bemutatásán keresztül nyertek betekintést a Jászberényi Tagintézményben folyó szakmai munkába, megismerték a hallgatói gyakorlat célját, a gyakorlatvezetővel, hallgatóval szemben támasztott követelményeket, végül pedig néhány hallgató reflexiójának bemutatásával világított rá arra, hogy tevékenységüknek mekkora jelentősége van a hallgatók személyes motivációjának, lelkesedésének megtartásában. Örömmel számolt be arról, hogy ettől a tanévtől két olyan logopédus kollégával bővült a tagintézmény szakalkalmazotti közössége, akik az EKKE Jászberényi Campuson végeztek, gyakorlati képzésük pedig a Jászberényi Tagintézményben valósult meg kiváló mentoraik szárnyai alatt.

A konferencia ideje alatt digitális szófelhőt készíthettek a jelenlévők, amely zárásként jól összefoglalta a nap eseményei által kiváltott gondolatokat.