2023/2024 Jászberényi Tagintézmény

Műhelyfoglalkozások a Jászberényi Tagintézményben az „Együttműködés éve” keretében

A Jászberényi Tagintézmény a 2023/24-es tanév első félévében a partnerintézmények igényeit figyelembe véve a hatékonyabb együttműködés céljából műhelyfoglalkozásokat tartott.

 1. Helyszín: Székely Mihály Általános Iskola, Jászberény, Széchenyi István Általános Iskola és AMI, Jászárokszállás
  Időpont: 2023. október 9., 2023. november 27.
  Résztvevők: pedagógusok
  Téma: „Velünk mindig csak a baj van!- beszélgessünk a kamaszokról
  Előadó: Barna Nelli klinikai és mentálhigiéniai gyermek-és ifjúsági szakpszichológus.
  Nevelőtestületi értekezlet keretén belül volt lehetőség a kamaszokról, kamaszkori sajátosságokról interaktív előadást tartani. A legfőbb gondolatok: milyen volt a saját kamaszkorunk, milyen a mai kamaszok világa, a kamaszkor sajátosságai, kamaszkori hangulatváltozások, valamint igyekeztünk összegyűjteni a jó pedagógus „ismérveit” a gyerekekkel való munka tapasztalatai alapján. A pedagógusok kérdései és visszajelzései sok egyéni, nehéz esetet jelzett, mely továbbra is azt erősíti, hogy szükség van a folyamatos, aktuális tájékoztató előadásokra. Érdekes volt megfigyelni, több esetben felmerült a szülők, család szerepe a gyermekek egészséges pszichés fejlődése kapcsán. Többen hoztak saját osztályból példákat, hogy mennyire nem könnyű pedagógusként a családokkal való együttműködés, amely meghatározhatja a gyermekeknek nyújtott segítségnyújtás minőségét.
 2. Helyszín: Jászberényi Református Egyházközség Gólya Óvodája és Bölcsődéje
  Időpont: 2023. október 16.
  Résztvevők: szülők, pedagógusok
  Téma: Gondolatok az iskolaérettségről
  Előadó: Barna Nelli klinikai és mentálhigiéniai gyermek-és ifjúsági szakpszichológus.
  Pedagógusok és szülők részvételével tartottunk az iskolaérettségről tájékoztató előadást. A törvényi változások mellett, az iskolaérett gyermek legfontosabb jellemzői kerültek górcső alá. A szülők kérdései alapján érezhető volt a tudatos készülés és a fokozott aggodalom egyszerre ezen nem könnyű téma kapcsán.
 3. Helyszín: Lehel Vezér Gimnázium, Jászberény
  Időpont: 2023. október 18.
  Résztvevők: pedagógusok
  Téma: „Kamaszkori krízis”
  Előadó: Szebeni Viola tanácsadó szakpszichológus
  A gimnáziumi tanárokkal, a kamaszkor krízis állapotában (normatív krízis) megnyilvánuló jelenségekről gondolkodtunk együtt. Nap, mint nap látják ezeknek a megnyilvánulásoknak a magatartásbeli vetületeit. Azt, hogy miként élik meg a serdülők a következő krízisállapotokat: identitás krízis, autoritás krízis, teljesítmény krízis és szociális gátlás. Említésre kerültek, a serdülőknél tapasztalható leggyakoribb elhárító mechanizmusok, valamint a Laufer- féle magatartásbeli megnyilvánulások, amelyek vészjelek, de nem betegségtünetek. A tanár kollégák kifejezték, hogy szeretnének további szakmai találkozásokat.
 4. Helyszín: Bercsényi Miklós Általános Iskola, Jászberény
  Időpont: 2023. november 22.
  Résztvevők: pedagógusok
  Téma: „Beszélgessünk a szakértői bizottsági tevékenységről”
  Előadó: Bartusné Major Ágnes tagintézmény-igazgató
  A nevelőtestületi értekezlet témája jó alkalom volt arra, hogy beszélgessünk a szakértői bizottsági tevékenységről, felterjesztéstől a szakvéleményekig. Szó esett a szakértői véleményekkel szemben támasztható követelményekről, mikor érdemes vizsgálatot kezdeményezni, kik a célcsoport, a jogosultak köre, illetve a vizsgálatok típusa és célja. Megfogalmazásra került, hogy mik a BTMN és az SNI között a kardinális különbségek, mik azok a szempontok, amik mentén végül megszületik a diagnózis. Elhangzott az is, hogy mit kell tartalmaznia a szakértői véleménynek, melyek a jogszabályban meghatározottak. Az előadás végén volt lehetőség a pedagógusokat foglalkoztató kérdések megválaszolására.

 

Jászberény, 2023. 12. 04.

Szebeni Viola
tanácsadó szakpszichológus
Barna Nelli
klinikai és mentálhigiéniai
gyermek-és ifjúsági szakpszichológus

Bartusné Major Ágnes
tagintézmény-igazgató