Karcagi tagintézmény

„Játékos kavalkád” családi nap

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Karcagi Tagintézményében 2017. október 9-én, első alkalommal került megrendezésre a korai fejlesztésben részesülő gyermekek és családjaik részére a „Játékos kavalkád” családi nap. Ezt a rendezvényünket a „Négypólusú korai intervenciós modell” projekt keretén belül a Mezőtúri Tagintézménytől adaptáltuk.

A mozgalmas napra már hetekkel előre megkezdtük a készülődést a szülők segítségével. Tagintézményünk és a karcagi Kunlovarda biztosították a remek helyszíneket.

A nap elején előkészítettük a közös ebédhez – ami paprikás krumpli volt – az alapanyagokat, miközben a folyamatosan érkező gyermekek, szüleik, családtagok, meghívott vendégeink egy tenyérlenyomattal regisztráltak.

A köszöntő szavak után az aktív szülők egy játékos beszélgetésen vehettek részt, melyet a pszichológus és a viselkedéselemző kolléganőink vezettek. A gyermekek ez alatt szakembereink segítségével kézműves foglalkozáson só – liszt gyurmából készíthettek sütiket, különböző figurákat, kipróbálhatták a fejlesztő játékokat, mozgásfejlesztő eszközöket. A szülőknek lehetőségük nyílt megismerkedni az egyik leghatékonyabb fejlesztő eljárás, a bazális stimuláció otthon is megtalálható, elkészíthető eszközeivel. Ötleteket kaptak a háztartásban is megtalálható eszközök, tárgyak fejlesztésben való alkalmazásához. A közös ebéd előtt a Kunlovardába mentünk el, ahol a gyerekek állatokat simogattak, és csodálkozva figyelték, ahogy szüleik zöldségekkel etetik a barátságos, kézhez szokott állatokat.

Ezen a „kavalkádos” napon a korai fejlesztésben részesülő gyermekek és családjaik találkoztak egymással, a szülők tapasztalatokat cseréltek, megismerték egymást, új élményeket szereztek.

Családias hangulatú, sikeres rendezvényünket jövőre is megszervezzük.