2023/2024 Megyei Szakértői Bizottság

Szakmai fórum a JNSZ Vármegyei Szakértői Bizottság szervezésében

2024. április 24-én a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Pedagógiai Szakszolgálat Vármegyei Szakértői Bizottsága interaktív szakmai fórumot tartott a Szolnoki Tankerületi Központ általános- és középiskolái számára. A Vármegyei Pedagógiai Szakszolgálatot Zsoldos Erzsébet főigazgató, Szabó Ildikó főigazgató – helyettes, bizottságvezető, valamint Kátainé Darók Bernadett, Mihályiné Simon Rita és Sáros Anett gyógypedagógusok képviselték.

A szakmai délutánon 29 intézmény 52 szakembere vett részt. Az eseménynek a Révay György Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola és Kollégium adott helyet Szabó Mihály Főigazgató Úr és munkatársai jóvoltából. A két intézmény közös szervezése révén egy információkkal teli, jó hangulatú, kötetlen szakmai beszélgetésekkel záródó délutánnak lehettünk részesei.

A témák a szakértői bizottsági tevékenység köré csoportosultak. Szó esett röviden a vizsgálattípusokról, bővebben a szakértői vélemény iránti kérelem kitöltéséről, a felterjesztésekkel kapcsolatos észrevételekről, hiányosságokról, jellemző eltérésekről, melyek a bizottsági munkát megnehezíthetik. Kérések is elhangzottak részünkről az intézménykijelölési kérelmekkel kapcsolatban, melyek főként a dömpingszerű munka elkerülését segíthetnék. Kitértünk a tantárgyi mentesítésekre, az egyéni munkarendre, valamint a részleges integráció mellett szóba kerültek az integráció – szegregáció dilemmái is. Tájékoztatást adtunk az új utazási kedvezményekről, melyeket az SNI-s gyermekek kísérői vehetnek igénybe, azokat a lehetőségeket is érintettük, amelyek segíthetik a többségi pedagógusok munkáját a köznevelési intézményekben a BTMN és SNI státusszal bíró tanulók ellátásában.

Ajánlottunk továbbképzést, szakirodalmi újdonságot, és népszerűsítettük az EFOP 3.1.6-16 pályázat keretében készült számos kiadványunkat is, melyek között több olyan megtalálható, mely az intézmények integrációs tevékenységét nagymértékben segítheti.

A prezentációt követően megvendégelés mellett további kérdésekre nyílt lehetőség, egyéni témák is felszínre kerültek, kevésbé a nyilvánosságra tartozó problémák megoldásában is születtek ötletek, lehetőségek.

Azt gondoljuk, hogy szükség van az ilyen szakmai rendezvényekre. A különleges bánásmódot igénylő tanulók fogadása, befogadása, a többiekkel való eredményes együtt nevelése és oktatása az elhivatott pedagógusokon kívül megfelelő szakmai segítségnyújtást, támogatást is feltételez. Ebben az együttműködésben szeretnénk a későbbikben aktívan részt venni, tudásunkkal támogatást nyújtani a vármegye nevelést – oktatást végző intézményei számára.

Szabó Ildikó
főigazgató – helyettes
Vármegyei Szakértői Bizottság vezető