Mezőtúri tagintézmény

Beszámoló a tagintézményi szakmai napról a Kádas György EGYMI 2018. évi Tavaszi Pedagógiai Napok nyílt tanítási napjának látogatásáról

2018.április 24-én volt alkalma a JNSZMPSZ Mezőtúri Tagintézmény gyógypedagógusainak a kisújszállási Kádas György EGYMI munkájába való betekintésre a nyílt nap keretein belül. Az együttműködés és az intézmények közötti minél szorosabb szakmai kapcsolat a hozzánk járó korai fejlesztésben részt vevő növendékek jövője miatt kapott hangsúlyt.

Az intézmény dolgozói örömmel fogadtak bennünket, több tanórán is részt tudtunk venni. Barta Mária magyar nyelv és irodalom óráján 3. osztályos, autista gyermekek fejlesztésébe nyertünk betekintést. Az óra célja a hanganalizálás gyakorlása volt, integrálva babzsákos fejlesztés lehetőségeivel. Lajtos Ákos tanóráján 7. osztályos, tanulásban akadályozott tanulók magyar nyelv és irodalom óráján Arany János: Toldi című művének feldolgozásába kaptunk bepillantást. Ezt követően Szőke Andrea gyógypedagógus bemutató óráján vettünk részt, ahol az értelmileg akadályozott tagozat 1-2. osztályos tanulói a számolás-mérés tanórán gyakorolták a halmazok létrehozását. A pedagógus játékos cselekedtetéssel tette érthetővé az elvont fogalmak tartalmát. A tanórák megtekintését intézménylátogatás követte, ahol a kollégium és az óvoda mindennapjaiba is betekintést nyerhettünk illetve kerekasztal beszélgetés közben feltehettük kérdéseinket, átadhattuk a növendékeknek szánt ajándékunkat. Megható érzés volt az egykor korai fejlesztésben részt vevő gyermekeinkkel hosszú évek után újra találkozni az iskola falai között; látni a fejlődésüket.

A tapasztalatcsere a két intézmény között rendkívül hasznos volt, hiszen a szakmai ismeretátadáson túl számos olyan kérdésre is választ kaphattunk, melyekre a korai fejlesztésben részt vevő gyermekek szülei keresik a választ – ezáltal a gyermekek intézményválasztását hatékonyabban tudjuk segíteni.

Köszönjük a Főigazgatóságnak, hogy hozzájárultak a nyílt napon való részvételünkhöz!

2018. április 24.

Józsáné Gombos Katalin
logopédus, tanulásban akadályozottak
pedagógiája szakos gyógypedagógus