Külső-belső továbbképzés Pályaválasztási munkaközösség

Beszámoló – „Szakmák Ünnepe” XI. Szakma Sztár Fesztivál Budapest

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2018. április 23-24-25-én rendezte meg Budapesten, a Hungexpo Vásárközpontban a „XI. Szakma Sztár Fesztivál”-t, amelyen részt vettek a Pályaválasztási Munkacsoport tagjai. A színes szakmai vásár keretében zajlott a Szakma Kiváló Tanulója Verseny (SZKTV), az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny (OSZTV) országos döntője, valamint az V. Skills Hungary nemzeti döntője is. A versenyek célkitűzése a gyakorlatigényes, „fizikai” szakmák – beleértve a ráépülő, magasabban kvalifikált szakmákat is − társadalmi presztízsének és vonzerejének növelése a szakmatanulás népszerűsítése révén, „A jó szakma felér egy diplomával” szlogen jegyében. A verseny elődöntőit a területi  kamarák szervezték és bonyolították le az egész országban, a budapesti döntő a szakmai megmérettetés mellett nagyszabású fesztivál keretében zajlott. A Szakma Kiváló Tanulója Versenyre jelentkező − a szakképző intézményekben végzős − tanulók létszáma 2008 óta erőteljes növekedést mutat. Az induló évben 15 szakmában 2006 fő vett részt az írásbeli elődöntőben. 2018. évben az országos szakmai versenyekre a 43 szakképesítésben több mint 7.500 fő jelentkezett.

A rendezvény megnyitóján Orbán Viktor miniszterelnök kiemelte, hogy olyan országot kell építeni, ahol a munkásoknak és a munkának becsülete van, ahol minden fiatal kezébe jut egy értékes szakma vagy hasznos diploma. Elmondta, hogy Európa ma „úgy van összerakva”, hogy szerencsésebb múltú és gazdagabb országok el tudják szívni más nemzetek szakképzett fiataljait. Egyrészt büszkék lehetünk rá, hogy a magyar fiatalok bárhol meg tudják állni a helyüket a világban, másrészt fel kell építeni azt a Magyarországot, ahol a fiatalokat munkahely, tisztességes fizetés, biztonság, saját családi otthon lehetősége várja. Nemzeti érdeknek nevezte, hogy olyan fiatalok kerüljenek ki a szakképzésből, akik piac- és versenyképes tudással rendelkeznek. „Ha jó szakmát választotok, akkor biztos jövő vár rátok, Magyarország és a világ legjelentősebb cégeinek lehettek megbecsült és elismert szakemberei”- mondta a diákoknak Orbán Viktor,

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke köszöntőjében elmondta, hogy a szakmák ünnepét 11 éve rendezik meg, ebben az évben több mint hétezer diák jelentkezett a szakmai megmérettetésre, közülük 236-an jutottak a végső versenybe, ahol 108 oktatási intézmény képviseltette magát. Kiemelte annak fontosságát, hogy aki jó a szakmájában, sikerrel szerepel országos szakmai versenyen, annak legyen nyitott a felsőoktatás, könnyebben léphessen be oda. Példaként említette, hogy a jelentős autóipari cégek vezetőinek nagy része szakmunkásként kezdte. Fontosnak nevezte az olyan képzések népszerűsítését, amelyek iránt van munkaerő-piaci kereslet. Hozzátette, a duális képzést tovább kell erősíteni, emellett fontos a digitalizáció, valamint az objektív vizsgáztatási rendszer országos kialakítása.

Csiszár Zsófia projektmenedzser az eseményen bejelentette, hogy szeptember 26-a és 28-a között Budapesten rendezik meg a Szakma Sztár európai versenyét, az EuroSkills versenyt. A szakmák Európa-bajnokságán 28 ország több mint 500 diákja közül választják ki Európa legjobbjait, közöttük 27 magyar versenyez majd.

Az érdeklődő iskolák diákjai egy napos szakmai kirándulás keretében ingyenesen vehettek részt a rendezvényen. A fesztiválra idén 10 ezer fiatalt vártak, akiknek 70 százaléka pályaválasztás előtt álló általános iskolai tanuló, emellett még a 8−9−10. osztályosok, s a versenyben résztvevő szakmákban tanulók és gyakorló szakemberek vettek részt nézőként a rendezvényen. A látogató diákok szakmai tárlatvezetésen vehettek részt, valamint az egyes szakmák standján a nekik szóló feladatokban saját maguk is kipróbálhatták tehetségüket.

A színes szakmai vásár a pályaválasztási tanácsadók számára is hasznos információkat biztosított a szakképzési lehetőségekről, az egyes szakmák követelményrendszeréről, változó tartalmáról, valamint a szakképzés terén várható változásokról, aktuális tendenciákról és a munkaerő-piaci igényekről.

Paraginé Boros Ágnes
pályaválasztási tanácsadó