Nevelési tanácsadás munkaközösség

Beszámoló Nevelési tanácsadás munkaközösség 2018. március 20. 5. alkalom

Munkaközösségünk ötödik találkozójára, külső helyszínen a budapesti Bethesda Kórház Pszichoszomatikus Osztályán került sor. A találkozó célja az volt, hogy betekintést nyerjünk egy olyan egészségügyi intézmény életébe, ahová a mindennapi munkánk során delegálunk gyerekeket, családokat. Az osztályt és az ambuláns ellátást biztosító részleget Dr. Hirsch Anikó gyermekgyógyász, gyermekpszichiáter részlegvezető főorvos mutatta be nekünk. Később az osztályon dolgozó kollégákkal közösen, szakmai konzultáción beszéltük meg a mindennapi munka sikereit, nehézségeit, illetve a közös kapcsolódási pontokat próbáltuk megtalálni.

A Pszichoszomatikus Részleg fekvő-és járóbeteg ellátási keretben fogadja a gyermekeket 0-18 éves korig. Az ambulancián járóbeteg ellátást végeznek, gyermekpszichológiai és gyermekpszichiátriai vizsgálatokat végeznek. Az osztályon gyermekkori, illetve serdülőkori pszichés problémával foglalkoznak, elsősorban pszichoszomatikus betegségek, szorongásos és érzelmi zavarok, hangulati problémák szerepelnek, de foglalkoznak viselkedési problémákkal és krónikusan beteg gyermekek másodlagos lelki zavarainak kezelésével is. A páciensek egy része a kórház más osztályain, illetve ambulanciáin kezelt, gondozott gyermekek.

A terápiás munka mellett a diagnosztikai munka is hangsúlyos. Mind a diagnosztikus, mind a terápiás munka során szakmailag gondosan felépített órarend szerint csoportban és egyéni formában foglalkoznak szakemberek a gyermekekkel. Osztály egyik profilja a csoportos, intenzív formában történő pszichoterápia. A gyermekek az osztályos tartózkodás alatt tervezett keretekben és program szerint vesznek részt a terápiás foglalkozásokon. Ezt a programot az adott csoportban előforduló pszichés zavarok és a gyerekek életkora alapján állítják össze. A terápia az integratív pszichoterápia módszerei alapján zajlik.
A foglalkozások között helyet kap a művészetterápia, zeneterápia, élményterápia, relaxáció, a pszichodráma és szükség esetén a családkonzultáció. Amennyiben szükséges, egyénre szabottan gyógyszeres terápiát is kezdeményeznek, illetve a szükséges belgyógyászati, laboratóriumi vizsgálatokra is sor kerülhet. Az osztály mind a kivizsgálás, mind a terápia során fontosnak tartja a komplex, integratív megközelítés fontosságát. Ennek megfelelően szoros kapcsolatot igyekeznek kiépíteni a területen dolgozó kollégákkal, a gyermekellátó intézményekkel, pedagógusokkal. Az osztály és ambulancia állandó stábbal dolgozik, team munkában, ugyanakkor a magas esetforgalom miatt, külsős szakemberek is dolgoznak.

A jó hangulatú szakmai beszélgetés során a pszichológusok, gyógypedagógusok, gyermekpszichiáterek, valamint az egészségügyi intézmények, pedagógiai szakszolgálatok munkájának közös találkozási pontjait igyekeztünk megtalálni.

2018. március 20.

Barna Nelli
munkaközösség-vezető