Gyógytestnevelés munkaközösség Rendezvényeink

Beszámoló a Megyei Gyógytestnevelési Konferenciáról

Az Eszterházy Károly Egyetem Jászberényi Campusán került megrendezésre a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Pedagógiai Szakszolgálat, a Szolnoki Tankerületi Központ és a Nemzeti Pedagógus Kar megyei elnökségének támogatásával az a szakmai délután, melyen a mindennapos testnevelés workshopja és a gyógytestnevelés ellátás köré szerveződtek az előadások.

2018. november 15-én Dr. Varró Bernadett főigazgató, az Eszterházy Károly Egyetem Jászberényi Campusán köszöntője után közel hetven szakember gondolkodott együtt a szakterületének megfelelő témában a Nemzeti Pedagógus Kar Testnevelés, gyógytestnevelés és sport tagozatának elnökségének koordinálásával. Az elnökség összegyűjtötte a szakemberek véleményét a mindennapos testnevelés 3+2-es rendszeréhez, a megvalósítás személyi, tárgyi és létesítmény ellátottság kérdéseihez kapcsolódóan.

A JNSZMPSZ Jászberényi Tagintézmény két főállású gyógytestnevelő közreműködésével látja el a térség gyógytestnevelésre kiszűrt általános és középiskolás korú gyerekeit. Dr. Simon István Ágoston egyetemi docens, intézetigazgató Soproni Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kar Művészeti és Sporttudományi Intézet  „ A gyógytestnevelés megújulásának irányai és lehetőségei” című előadásában a korszellemnek megfelelő perspektívát mutatott fel. A gyógytestnevelés „hungarikum”./ Dr. Gunda András/

A gyógytestnevelő tanár helyzete és jövőképe napjaink köznevelési rendszerében című kutatási eredményeit Vezér Katalin gyógytestnevelő, a Tolna Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Dombóvári Tagintézményéből mutatta be a jelenlévőknek.

Az iskola-egészségügyi hálózatban dolgozó védőnők is sokat tehetnek annak érdekében, hogy a tanuló fontosnak érezze egészségi állapotának javítását, szinten tartását. Több évtizedes tapasztalatait is magába foglalta Baráthné Nagy Gabriella iskolavédőnő, a Szolnoki Kodály Zoltán Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola védőnője prezentációjában.

A nap, záró fejezetében Panyi Csaba gyógytestnevelő, a JNSZMPSZ Jászberényi Tagintézményéből arra világított rá, hogy napjainkban a konditerem-nagyon népszerű, már-már elvárás ez a sportolási forma- a leghatásosabb helyszíne az izmok hypertrofizációjának. De mit tehetünk mi gyógytestnevelők, mivel segíthetnénk diákjainknak? Ezt vitattuk meg a gépek között, néhányat ki is próbálva. A felmerült nehézségek ellenére, a visszajelzésekből levonható, hogy nagyon hasznosnak értékelték a délutánt a kollégák.

Hiszem, hogy az elhangzott előadások hozzájárulnak szakterületi munkánk sikeréhez!

Szolnok, 2018. november 27.

 Szekeres Julianna
munkaközösség vezető