SZB Munkaközösség

Családi nap Karcagon – „Játékos kavalkád”

2017. október 9-én a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Karcagi Tagintézménye szervezésében „Játékos kavalkád” elnevezésű családi napon vehettünk részt Csibi Enikő Főigazgató Asszonnyal. A rendezvény résztvevői a tagintézmény által ellátott korai fejlesztésben részesülő gyermekek és szüleik. A családi nap változatos programokat kínált a jelenlévőknek. A gyülekező és „kézlenyomatos” regisztráció után Zsoldos Erzsébet Tagintézmény-vezető Asszony, majd Csibi Enikő Főigazgató Asszony köszöntötte a jelenlévőket. A napi program ismertetését követően a szakszolgálat munkatársai nagy lendülettel, szakértelemmel, szeretettel s várakozással indították először megrendezett programjukat.

A szülők számára „Most a felnőttek is játszanak” elnevezésű beszélgető kör indult Patócs Petra és Takács Mónika vezetésével. A játékos foglalkozáson a szülők aktívan részt vettek. Láthatóan jól érezték magukat, szívesen megnyíltak a csoportvezetők és szülőtársak előtt. Néhány megható pillanat részese is lehettünk, bizonyítva azt, hogy mennyire szükség van a szülőknek is egymásra, a szakemberek támogatására, s hogy kicsit önmagukra is legyen idejük, valaki rájuk is figyeljen, velük is foglalkozzon. A beszélgető kör pozitív légkörben, jó hangulatban zajlott, a csoportvezetők ügyesen tudták megvalósítani tervezett programjukat. Mindeközben a gyerekek a kollégák aktív közreműködésével egyéb nagymozgásos játékokban, illetve a kedvelt só-liszt gyurmázáson vehettek részt. Örömteli arcokat pillanthattunk meg, mutatva örömüket, érdeklődésüket a felkínált lehetőségek felé. Ezt követően közös családi eszközbemutatóra került sor, ahol Szele Éva korai fejlesztésben jártas szakember, munkatárs számolt be a bazális stimuláció eszközparkjáról, széles palettát kínálva, s lehetőség volt azok kipróbálására is.

A kolléganő felhívta a szülők figyelmét, hogy nem kell törekedni a drága eszközök megvételére, egyszerű, otthoni háztartásban is számos eszköz elkészíthető, felhasználható az érzékelés-észlelés területeinek (látás, hallás, tapintás, ízlelés, szaglás) fejlesztésére. A szülők nagy érdeklődéssel hallgatták, s próbálták ki gyermekeiken, magukon az egyes eszközöket, s időnként megfogalmazták a témával kapcsolatosan felmerülő kérdéseiket is. Hasznos, látványos, szakszerű bemutatóban lehetett részünk. A közös ebédet megelőzően a kis csapat az állatsimogatást sem hagyhatta ki, ahol még kedvükre meg is etethették az állatokat.

Köszönjük a lehetőséget, hogy részt vehettünk ezen a tartalmas, szép, megható pillanatokban bővelkedő napon. Öröm volt látni a sok mosolygós arcot, a lelkes szakembereket. További kitartó, örömökben bővelkedő szakmai munkát kívánunk.

 

Szolnok, 2017. szeptember 9.

Lázárné Barna Andrea