Külső-belső továbbképzés Nevelési tanácsadás munkaközösség

Intézménylátogatás a székesfehérvári Szent György Egyetemi Oktató Kórház Gyermekpszichiátriai Szakrendelésén (2017. október 19.)

A Fejér Megyei Pedagógiai Szakszolgálat és a JNSz Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Nevelési Tanácsadás Munkaközösségének együttműködési lehetőségein belül, 2017. október 19-én intézménylátogatáson vettem részt Székesfehérváron a nevelési tanácsadás munkaközösség meghívására. Az intézmény, amelyet meglátogattunk a gyermekpszichiátriai szakrendelés és gondozó volt. A munkaközösség célja a kapcsolatteremtés, az együttműködés lehetőségeinek feltérképezése volt szakmai kérdésekben. Korábban még nem volt hasonló jellegű intézménylátogatásra példa a munkaközösség által. Jelen találkozón elsősorban a pszichológus kollégák vettek részt, hiszen a mindennapi munkájuk során elsősorban ők azok, akiknek szükségük lehet ezen a szakterületen dolgozó kollégákkal való együttműködésre.

Az intézmény fő profilja a 3-18 éves korú gyermekek gyermekpszichiátriai szakellátása, gondozása, járóbeteg ellátás keretein belül. Az ellátási körzet Fejér megye (kivéve Dunaújváros), beutaló nem szükséges a bejelentkezéshez. Az addiktológiai problémákat kivéve mindenfajta gyermekpszichiátriai kórképpel foglalkozik a gondozó. A gyermeket első alkalommal szülő/gyám/ törvényes képviselő kíséretében fogadják, szakorvos vizsgálja, aki meghatározza a további kivizsgálás és terápia menetét.

Munkájuk során teamben dolgoznak (orvos, pszichológus, pszichopedagógus, pedagógiai, családsegítő munkatárs). Terápiás szemléletük komplex: az egyedi szükségleteknek és igényeknek megfelelően lehet játékterápia, egyéni vagy csoportos pszichoterápia, autogén tréning, szocioterápia, családterápia, szükség esetén, súlyosabb állapotokban ezeket farmakoterápia is kiegészítheti. Felkérésre a nevelési, oktatási intézményekkel személyes konzultációt biztosítanak, társintézményekből érkező felkérés alapján szakmai előadásokat tartank.

A közös együttlét, közös gondolkodást, kapcsolódási pontokat, személyes ismeretséget és a jövőbeni kölcsönös segítségnyújtás lehetőségeit tárta fel. A találkozó által azt a konklúziót tudtam megfogalmazni, hogy szakmai szempontból mindenképpen hasznos a társintézményekkel való kapcsolatfelvétel, hogy klienseink számára az igényeiknek megfelelően minél magasabb színvonalú, komplex segítséget tudjunk nyújtani.

2017.10.19

 

Barna Nelli
munkaközösség-vezető