Szolnoki tagintézmény

Beszámoló a szakmai napról

A JNSZM Pedagógiai Szakszolgálat Szolnoki Tagintézményében 2017. december 5-én szakmai napot tartottunk. A program Gleviczky Marianna tagintézmény-igazgató megnyitójával vette kezdetét. A bevezető gondolatokat követően két előadás és bemutató a team-diagnosztika és team-terápia köré szerveződött, majd újabb két előadás a módszertani eszköztárunk bővítését szolgálta.

A nyitó előadásban a kettős vezetésű „Hangadó” – nem beszélő, vagy megkésett beszédfejlődésű gyermekek és szüleik megsegítésére szerveződött – csoport szakmai munkáját ismerhettük meg Horváth Csilla interpretálásában. A csoport vezetői Baloghné Bencsik Izabella, logopédus és Horváth Csilla, klinikai gyermek szakpszichológus már a diagnosztikai munkát is közösen, együttműködve – természetesen a kompetenciahatárokat betartva – végzik, illetve a terápiás folyamat is a páros közös alkotótevékenysége. A kollégák bemutatták a foglalkozások tematikáját, s a fotódokumentációk által a sokszínűséget is láthatóvá tudták tenni.

A második előadást Szórád Zoltánné, szomatopedagógus és Varga Judit, konduktor prezentálta. A kolléganők a korai fejlesztés és gondozás keretében subaqualis mozgásfejlesztésbe vonják be a pici gyermekeket. A babák „vízi” fejlesztése egy igazi team-munka, amikor két szakember – szintén egymás kompetenciáit tiszteletben tartva – segíti és kiegészíti egymás fejlesztő munkáját, s mindeközben a szülő is aktív résztvevő, aki ráhangolódik gyermekére és a feladatokra. Lenyűgözve néztük a rövid videofelvételeken a vízben végezhető mozgásfejlesztő gyakorlatokat, miközben jól kidomborodott a „vízi torna” jótékony hatása az anya-gyerek kapcsolat erősödésében.

A második blokkban – Szabó Anita, pedagógiai szakpszichológus – az asszociációs kártyák (OH-kártyacsalád) alkalmazásának lehetőségeit és módszertanát mutatta be a résztvevőknek. Két rövid esetbemutatáson keresztül ízelítőt nyújtott, hogyan lehet a gyermekekben lévő erőforrásokat mozgósítani egy-egy felmerült probléma kapcsán.

Ezt követően – V. Szabó Tünde, klinikai gyermek szakpszichológus – a Dixit kártyák terápiában való használatába avatott be bennünket. Ráhangolóként 3 esetből láthattunk pillanatképeket, majd egy igazán megható, gyönyörű ívű terápiás folyamatban megtapasztalt élményeit, tapasztalatait, teremtő gondolatait osztotta meg velünk.

Végezetül kiscsoportos munkákban – Hegedűs Zsuzsa, Bereczné Szabó Ágota, Laczó Ildikó, V. Szabó Tünde, Szabó Anita kollégák közreműködésével – lehetőség nyílt a kártyák inspirálta belső munkára, saját-élményű megtapasztalásra.

Egy igen tartalmas, sok információt nyújtó, élménygazdag program részesei lehettünk.

Szolnok, 2017. 12. 08.

Szabó Anita