2023/2024 Szolnoki tagintézmény

Szakmai beszámoló „Az út a felismeréstől a megsegítésig, avagy hogyan támogathatjuk a különleges bánásmódot igénylő gyermekeket/tanulókat a többségi általános iskolában” címmel az „Együttműködés Éve” programjaként tartott belső továbbképzésről

2023. október 3-án 13:00 órától valósult meg a szakmai program a Szolnoki Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola és Néptánc Alapfokú Művészeti Iskolában, melyre az intézmény vezetője kért fel. Nagy örömömre szolgál, hogy nyitott és elkötelezett az iskola az átlagostól eltérő fejlődésmenetű gyermekek, tanulók támogatása iránt, így elméleti és gyakorlati ismeretek ötvözetével készültem, egy interaktív, játékos továbbképzést megvalósítva. A programon az iskola valamennyi pedagógusa (54 fő) illetve a JNSZVPSZ Szolnoki Tagintézményének 12 szakembere vett részt.

A témák között szerepelt a szakszolgálati szakterületi feladatok bemutatása, a különböző ellátások igénybevételének menete, a szakértői vizsgálatok folyamata, a BTMN és SNI diagnózissal rendelkező gyermekek, tanulók speciális szükségletei, a diagnózisukhoz kapcsolódó tüneteik, ellátásuk gyakorlati megvalósítása, a tanórai differenciálás és a pozitív diszkriminációs lehetőségek, melyekkel támogathatóak a tanórákon és azokon kívül is. Emellett a módszertani ismeretek bővítése érdekében kooperatív technikákat alkalmazva csoportmunkában dolgozhattak a pedagógusok, majd saját élményű, részképességeket fejlesztő játékokat próbálhattak ki, melyeket a tanítási órákon is megvalósíthatnak; valamint sok-sok társasjátékot vittem, amiket az egyes területek ügyesítése érdekében szintén használhatnak.

Azt gondolom és a továbbképzés végén a visszajelzések is azt erősítették, hogy hasznos, tartalmas szakmai program valósult meg, mely a speciális szükségletekkel rendelkező gyermekek, tanulók támogatása érdekében eredményesen zajlott, és a partnerintézménnyel való szorosabb együttműködés megvalósulhatott.

 

Szolnok, 2023. október 13.

Koczok Ágnes
tagintézmény-igazgatóhelyettes
szakértői bizottságvezető