Szolnoki tagintézmény

Személyiség- és készségfejlesztő nyári tábor

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Szolnoki Tagintézményében a 2015/2016-os tanév nyári táborát 2016. június 27 – július 1. rendeztük meg. Az öt fő pszichológus és öt fő logopédus által megszervezett tábor célja a személyiség és a készségek fejlesztése volt sok-sok játékkal.

A délelőtt megtartott foglalkozások során számos tevékenységben vehettek részt az 5 és 8 év közötti óvodások és kisiskolások. Minden nap egy pszichológus és egy logopédus vezette a játékokat, így a két szakterületen dolgozók kiegészíthették egymást.

12A hétfőn reggel a még kicsit félszeg gyerekek bemutatkozós és koncentrációs játékokkal ismerhették meg egymást. A mulatságos udvari villámvetélkedőn már önfeledten szurkoltak csapattársukért a fiúk, lányok. A játszótéren való szabadjáték során barátkozhattak egymással a délelőtt hátra levő részében.

13Kedden került megrendezésre az „Ügyeskedd” elnevezésű foglalkozás-sorozat, amely az ismerkedést követően ügyességi játékokkal folytatódott. Az 5-6 fős csapatoknak izgalmas feladatokat kellett végrehajtaniuk (pl. ping-pong labda-fújás kapura, szájjal fogott kanállal kukoricagolyó kanalazás stb…), amelyekben nagyon ügyesen szerepeltek. A kerti fogócskás játékot követően csomagoló papírra rajzolták körbe egymást, amelyet tetszés szerint kiszínezhettek, kifesthettek. Az alkotásaikat haza is vihették.

07A szerdai nap egy csapatépítő, figyelemfejlesztő mesefeldolgozást tartalmazott egy akadálypályán. Egy mese köré szerveződött a nap, miszerint a gonosz boszorkány és a sárkány elrabolta a nyári szünet-tündért, akit a kis királylányoknak és királyfiúknak kellett kiszabadítaniuk. Ehhez a gyerekek koronát készítettek maguknak, amelyet egész nap viselhettek. A kinti feladatok során „mocsáron” és mindenféle „veszedelmen” átkelve megküzdöttek a sárkánnyal. Majd a témához illő színezés következett a szülők érkezéséig.

11A csütörtöki napon hagyományos népi játékok kerültek elő benn és kinn. A reggeli meseszövés után a körmönfonást tanulhatták meg a türelmes, fürge ujjú a vállalkozók. Nagy kitartásra volt szükség a gyöngyképek kirakásához is. Gyönyörű alkotások születtek, amiket nagy örömmel vittek haza. Az udvari mondókás, énekes játékok után a nap legizgalmasabb tevékenysége, a rókavadászat következett.

Az utolsó nap során a gyermekek új készségfejlesztő játékokkal ismerkedhettek meg, nagyszerű, kreativitást, memóriát fejlesztő játékokat próbálhattak ki. Majd az udvaron ügyességi, egyensúlyozást kívánó feladatokat hajtottak végre, illetve „meteort” (színes krepp-papír gyurmában) készítettek, és kipróbálhatták a „Keljfeljancsi” nevű játékot is.

Az öt napos tábor során a szakemberek munkáját két középiskolás közösségi szolgálatot teljesítő lány segítette. A gyerekek számos élménnyel gazdagodtak. Szemmel láthatóan élvezték a foglalkozásokat, olyan játékokat ismertek meg, amelyek otthon a szüleikkel együtt is tartalmas programot biztosítanak a nyári szünetben.

Kurczina Kinga és
Baloghné Bencsik Izabella