Tehetség munkaközösség

Beszámoló a kiemelten tehetséges gyermekek/tanulók és pályaválasztási tanácsadás munkaközösség 5. foglalkozásáról

A kiemelten tehetséges tanulók/gyermekek és pályaválasztási munkaközösség  2016. május 11-én tartotta utolsó  foglalkozását.

A munkaközösség tagjai értékelték a 2015/2016. tanévben végzett munkát.

A munkaközösség tagjai elmondották, hogy a munkaközösségi foglalkozások témáival a feldolgozás módjával többségében elégedettek voltak. megfelelőnek tartották a közvetlen ismeretszerzést a tehetséggondozást folytató intézmények munkájáról. Mindkét formája megfelelő volt. Sikeresnek ítélték a látogatást a Bethlen Gábor Református Általános Iskolában Törökszentmiklóson, ahol közvetlen tapasztalatokat szerezhettek a tehetséggondozásról.

A munkaközösség tagjai részt vettek a JNSZ Tehetségsegítő Tanács által szervezett konferencián. A pedagógusszerepek a tehetséggondozásban címmel. A program két előadója: Dr. Polonkai Mária aki a Pedagógusszerepekről beszélt és Dávid Imre aki a Stressz, megküzdés, pedagógusok, tanulók címmel tartott előadást, mindketten a legmodernebb irodalmak alapján dolgoztak, sok hasznos ismerettel látták el a hallgatóságot. Dr. Kállai Mária a JNSZ Tehetségsegítő Tanács elnöke kiváló összefoglalót nyújtott át a megyében folyó tehetséggondozás helyzetéről.

Nánásiné Dr. Horváth Edit pszichológus a Pályaválasztási csoport munkatársa, kutatópedagógus elkezdte kutatói tevékenységét. Ennek elemeként kutatási tervet kellett készítenie. A kutatási tervben megtalálhatók a tehetséggondozással,  képességfejlesztéssel és pályaválasztással kapcsolatos elemek is. A munkaközösségi foglalkozás keretében megismertette a tagokat a tervvel és az eddig végzett feltáró munkával. A résztvevő tanulók bevonásának módjával és  az elsődlegesen elvégzendő tevékenységgel.

A munkaközösségi foglalkozáson szó esett a Pedagógiai Szakszolgálat és JNSZ Tehetségsegítő Tanács pályázati tevékenységéről is.

A következő évi tervben a munkaközösség tagjai által megjelölve hangsúlyos helyet foglal el és mindenképpen erősítendő lesz az egyéni tanácsadás, az egyéni tanulói vizsgáltok számának növelése, valamint a tagintézményekben folyó tehetségsegítő munka erősítése.

 

Császár István
munkaközösség-vezető