Tiszafüredi Tagintézmény

Játékos korai családi nap Tiszafüreden, Beszámoló

2017. 06. 16-án rendezte meg a Tiszafüredi Tagintézmény a Játékos korai családi napot – többletkötelezettség terhére -, szakszolgálatunk korai fejlesztésben lévő gyermekeinek, családtagjaiknak, amely egyben szakmai napja volt pedagógus dolgozóinknak, családtagjaiknak is.

A program 8.30 órakor kezdődött a tiszafüredi Pihenőpark játszótéren. A Szakszolgálat dolgozói többféle játékkal készültek a kicsik számára. 6 korai fejlesztésben részesülő gyermek érkezett meg szüleivel, és velük jött vendégként 5 testvér és 2 szakszolgálati dolgozó gyermeke is. Így összesen 13 kisgyermek ugrándozott önfeledten a játékokon és azok körül. Nagy volt a hangzavar, nevetés és önfeledt kiáltozás!

9.30-tól baba-muzsikát élvezhettünk Gál-Mohos Marianna zenetanárnő előadásában. Plédekre leültünk a fűbe és gyermek-felnőtt aktívan részt vehetett a dalok előadásában, sőt táncolhattunk is rá.  A Szakszolgálattól vittünk hangszereket, amit ezen alkalommal bárki kipróbálhatott. Doboltunk, csörögtünk, csattogtattunk, csilingeltünk csak úgy zengett a játszótér!

10.15-től elfogyasztottuk megérdemelt tízórainkat. Fából készült pavilonban egy nagy asztal körül ehettük meg a zsíros vagy májkrémes kenyerünket friss zöldséggel. Néhány kisgyermek még repetázott is.

11.00 órától vártak minket a tiszaörvényi Viki Lovastanyán. Szabó Tamás és Juhász Viktória a lovastanya vezetői beszéltek nekünk a lovak jótékony, terápiás hatásáról a sérült gyermek fejlesztése során. Itt megismerkedhettünk 2 lóval, akiken aztán lovagolhattak a kisgyermekek.  Volt olyan, aki megrettent, de olyan is, aki bátor volt és rögtön felült a ló hátára. Jó volt látni, hogy a mozogni alig tudó kisgyermek felfekszik a ló hátára és önfeledten lovagol és az állandó mozgásban lévő gyermek higgadtan megüli a lovat. Egy nagy ketrecben nyuszikat simogathatott az, aki lovaglásra várt.

12.30 körül befejeződött a lovaglás és hazaindult mindenki. Volt olyan kisgyermek, aki már a hazafelé vezető úton a kocsiban elaludt, és olyan is, akit a rengeteg élmény csak órák múlva engedett.

A szülők visszajelzése szerint nagyon jól sikerült ez a nap! A szakembereknek jó volt látni a kisgyermekeket más környezetben és megtapasztalni új helyzetbeli viselkedésüket, a szülőknek pedig beszélgetni egymással és más szakszolgálati dolgozóval is. A nap során készült képek a jó hangulatról árulkodik. Bízunk benne, hogy a jövőben újra megrendezés alá kerülhet ez a szép program.

Köszönjük a fenntartó anyagi támogatását, amely által a programunk még színesebb lehetett.

Programfelelős: Marton Ibolya – gyógypedagógus

 

Bukta Henrietta
tagintézmény-igazgató