Rendezvényeink Törökszentmiklósi Tagintézmény

A Logopédia Hete Törökszentmiklóson

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Törökszentmiklósi Tagintézményében a „Logopédiai hét” keretében színes programok kerültek megrendezésre, több helyszínen.

Farkas István logopédus bemutató órát tartott óvodapedagógusoknak Kengyelen, a Napsugár Művészeti Modellóvoda, Egységes Óvoda-Bölcsőde, valamint szülőknek a Törökszentmiklósi Városi Óvodai Intézmény – Tulipánkert Székhelyóvoda épületében. A bemutató óra célja az volt, hogy megismertesse az érdeklődőkkel a logopédiai foglalkozásokat, azok felépítését, gyakorlatait. A bevezető fújó-szívó-légzőgyakorlatokat örömmel és felszabadultan végezték a gyermekek, ráhangolódva a további feladatokra. Ezután a látogatók megismerhették azoknak az artikulációs gyakorlatoknak a sokszínűségét, melyekkel a beszédhangok hibái javíthatóak és követhették a nyelvgyakorlatokat a tükör segítségével. A szakember lehetőséget biztosított arra, hogy az órával, illetve a logopédiai terápiával kapcsolatos kérdésekre válaszoljon.

Juhász Olga és Tóviziné Hevesi-Tóth Mária gyógypedagógusok óráit látogathatták meg szülők a Tagintézményben, melyet a tehetséggondozás keretében tartottak óvodás gyermekeknek. A szülők megtapasztalták, hogy a mesefeldolgozásokon keresztül, hogyan bontakozik ki a gyermekek kreativitása, hogyan valósul meg a közösséghez való alkalmazkodás, és a közös feladatvégzés. A tevékenykedés és a különböző részképességek használatával, hogyan képesek egyéni ötleteik felhasználására, megvalósítására, miközben nyelvi készségeik, szókincsük fokozatosan bővül.

A bemutató foglalkozásokon mind a felnőttek, mind a gyermekek jól érezték magukat, örömteli emlékeket vittek magukkal.

Kóródi Anikó pszichológus a beszédzavarok pszichés hátteréről tartott előadást a Tagintézményben dolgozó szakembereknek. Ismertette a fejlődés megrekedésének, illetve a regressziónak a lelki okait, melyek tünetei a beszédben is megjelennek. A fizikai okok mellett kiemelte a környezeti hatások, és az elhanyagoló környezet káros hatásait a beszédfejlődésre, illetve a traumák okozta beszédproblémákra. Ismertette azokat a tüneteket, jeleket, amire a terápiás foglalkozásokon a szakembereknek figyelniük kell, és azt, hogy mikor szükséges a pszichológus bevonása a terápiás folyamatba.

Burai Zsuzsanna belső tudásmegosztás keretében rövid áttekintést nyújtott a logopédiai kórképekről, fókuszban a megkésett beszédfejlődéssel és fejlődési diszfáziával. Ismertette a diagnosztika és a terápia folyamatát, kapcsolódási pontjait, kérdéseit (mit? hogyan? mikor? ki?). Kiemelte, hogy a szakértői tevékenység során mikor szükséges a logopédiai kiegészítő vizsgálat elvégzése. Hangsúlyozta a TEAM munka fontosságát. Egy-egy terápiás cél eléréséhez bemutatott kiadványokat, és lehetőség volt arra, hogy megismerkedjünk néhány játékkal, gyakorlattal.

Köszönjük a rendezvényeinken való aktív részvételt és érdeklődést a gyermekeknek, szülőknek, és pedagógusoknak.

Köszönöm a kollégáimnak a felkészülést a bemutatóórákra, és belső továbbképzésekre, valamint a színvonalas lebonyolítását a logopédiai hét programjainak.

Törökszentmiklós, 2017. 05. 12.

Szabó Judit
tagintézmény-igazgató