Külső-belső továbbképzés Pályaválasztás Pályaválasztási munkaközösség

Beszámoló a Kelet-Magyarországi Pedagógiai Szakszolgálatok közötti pályaorientációs szakmai együttműködésről

Részt vettünk a Bács-Kiskun Megyei Pedagógia Szakszolgálat által 2018.09.12.-14. között megtartott szakmai napokon. A Kelet-Magyarországot átfogó pályaválasztási tanácsadással foglalkozó szakembereknek gazdag programot nyújtott ez a három nap. A tanácskozást Farkasné Polgár Katalin a Bács-Kiskun Megyei Pedagógia Szakszolgálat főigazgatója nyitotta meg.

    A megnyitó után a kecskeméti székhelyű Univer Cégcsoportnál tettünk látogatást. Ez a cég napjainkra a hazai élelmiszeripar és kereskedelem kiemelkedő szereplőjévé vált. Az 1948-ban alapított, 100 % magyar tulajdonban lévő Cégcsoport napjainkra a hazai élelmiszeripar és kereskedelem kiemelkedő szereplőjévé nőtte ki magát. A vállalat összesen mintegy 1300 ember számára biztosít megélhetést, mellyel az alföldi város jelentős munkaadója. A vállalat által forgalmazott termékek palettája igen széles: Kecskeméten készülnek az Univer majonéz, mustár, ketchup, a salátaöntetek, az asztali szószok, valamint a prémium gyümölcslekvárok, ivólevek, paradicsom alapú termékek és bébiételek stb. Az alföldi cég kiemelt figyelmet szentel a korszerű technológia, valamint gyártásbiztonsági feltételek megteremtésének, mely lehetővé tette, hogy a piacon egyedülállóak legyenek több termék vonatkozásában is.

A céglátogatás után „A digitális jövő szakmáiról” tartott előadást Palotai András a Dr. Code Digitális Oktatási Központ vezetője. Tapasztalhatjuk, hogy az informatika rohamos fejlődése a XXI. században az egész társadalmat gyökeresen átalakítja. Előadásában hangsúlyozta, hogy a siker záloga a digitális írástudás, és az infokommunikációs technikák tudatos használata, a digitális kompetenciák fejlesztése. Siker alapú oktatási rendszerünkkel programozást, robotikát, alkalmazás fejlesztést, 3D játék fejlesztést, Minecraft-ot, video vágást és elektronikus zeneszerzést tanítanak 5-19 éves fiataloknak. A rendkívül érdekes előadás után a tanácskozáson résztvevő régiók bemutatkozása és szakmai tapasztalat cseréje következett. A megyékben működő Pályaválasztási munkacsoportok igen eltérő tárgyi és személyi adottságokkal működnek, alkalmazkodva a helyi sajátosságokhoz.

Következő napunkat az „SNI tanulók életpályájának támogatása” című előadással kezdtük Molnárné Ditzendy Judit a Bács-Kiskun Megyei Pedagógiai Szakszolgálat főigazgatójának előadásában. Kiemelte mennyire elkerülhetetlen a szemléletváltásunk ezen a területen, mivel az életpálya alakításának szempontjából. nagyon fontos milyen diagnózissal rendelkezik a tanuló. Ismernünk kell a szolgáltatási repertoárt ahhoz, hogy adott diagnózissal hová lehet irányítani az SNI-s tanulót, hogy majd később a társadalmi beilleszkedését segítse. Dr. Gloviczki Zoltán „Miért?” című előadását hallgattunk meg ezt követően. Az érdeklődés, karrier, megélhetés, munkalehetőség, hivatás, és a IV. ipari forradalom köré épített téma igen elgondolkoztató volt mindannyiunk számára. A technika gyors fejlődésével új szakmák jönnek létre és a már meglévő szakmák is tevékenységükben gyökeres változáson mennek át. A robotizálással sok szakma tűnik el, még kevesebb emberi munkaerőre lesz szüksége a vállalatoknak, ezért a tanulóknál a kommunikációs, kooperációs és a projekt kompetencia fejlesztésére helyeződik a hangsúly.

Délután Kern Zoltán az Oktatási Hivatal Köznevelési és Nyilvántartási Főosztály munkatársa az új integrált nyomonkövető rendszert (inyr) mutatta be. Mivel a pályaválasztás tartalmában eltérő, speciális terület a többi szakszolgálati tevékenységtől véleményünket meghallgatva, közösen beszéltük meg, mit célszerű tartalmaznia a ránk vonatkozó felületnek. A közös gondolkozás az előadó és a hallgatóság számára is építő volt. A kora esti órákban megtekintettük a Leskowsky Hangszergyűjteményt, ami az érdekesebbnél érdekesebb hangszerek megszólaltatásával páratlan élményt nyújtott.

Harmadnap a „Külföldi továbbtanulási lehetőségek”- ről tájékozódtunk dr. Zádoriné Mező Éva a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal Euroguidance Központ képviselője által. A jelenleg 34 országban működő Euroguidance hálózat fő célkitűzése az európai dimenzió terjesztése a pályatanácsadásban, valamint információ nyújtása tanácsadással és tanulási mobilitással kapcsolatban. Információt kaptunk a mobilitási lehetőségekről az egész életen át tartó tanulás elvének megfelelően, illetve a tagországokban elérhető oktatási és képzési lehetőségekről.

A tanácskozást végül kerekasztal beszélgetéssel zártuk, hiányszakmákról, duális képzésekről, fókuszálva az MTMI készségekre. Felvetődött a további együttműködés lehetősége és igénye a résztvevő pályaválasztási szakemberek között, mivel igen hasznos volt az előadóktól kapott sok-sok információ és az egymástól kapott „jó gyakorlatok” .


Váczi Emese

pályaorientációs konzulens