Külső-belső továbbképzés Mezőtúri tagintézmény

Beszámoló a RETT Alapítvány 2019.02.09-10-én tartott konferenciájáról

 

2019.02.09-10-én került megrendezésre, immáron második alkalommal a Magyar RETT Szindróma Alapítvány Alternatív és Augmentatív Kommunikáció kapcsán szervezett kétnapos konferenciájára. A délelőtti előadásokat színes workshopok követték. A 2019.02.09-én tartott előadásokon és workshopon képviseltem a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Pedagógiai Szakszolgálatot. A köszöntőt követően Tallinból online hallhattunk néhány mondatot egy izgalmas új kísérletről, a Hackathonról Bugarszki Zsolttól. A bejelentkezést követően néhány résztvevőnek lehetősége volt bekapcsolódni a programba.
Havasi Ágnes előadásában konkretizálta, hogy a manapság divatosnak számító AAK kifejezést pontosan mire használhatjuk, konkretizálta a félreértéseket, példákkal szemléletesen írta körül a fogalmat.
Bertók Csilla-Havasi Ágnes és Kádár Réka előadásából megismerhettük az Angelman-szindrómás gyermekek kommunikációfejlesztésének lehetőségét, két program eredményei tanúskodnak arról, milyen fontos ezen kis páciensek kommunikációjának fejlesztése.
Miksztai-Réthey Brigitta és Szántóné Sorompó Anett a klinikum felé terelte a szót, a Bethesda Kórházban zajló AAK-program legfőbb eredményeit és sikereit ismertették. Meggyőződésük szerint a kommunikációs lehetőségek biztosítása sok esetben a gyógyuláshoz vezető első lépés.
Larsson Patricia és Trautmann Eszter a Stockholmban már bevett gyakorlatként használt PODD kommunikációs eszközt mutatta be színes előadás formájában.
A délutáni szekció első előadója Solt Anna volt, aki a PECS módszer alkalmazásának rejtelmeibe vezetett be bennünket – ismertetve az előnyöket és a hátrányokat egyaránt.
Őt Farkas Katalin logopédus követte, aki hangsúlyozta a logopédusok kompetenciáinak kiterjesztését a nembeszélők kommunikációjának fejlesztése felé. PROMPT módszerrel segíti a hozzá fordulókat, melyet külföldön sajátított el.
Keresztesiné Szabó Anita szülői beszámolójából az AAK otthoni használatába nyerhettünk bepillantást – 11 éves autista kisfiával hosszú és rögös, de eredményekkel és sikerekkel teli utat jártak be.
A nap utolsó előadója Herman Alexandra volt, aki előadásában az ABA legfontosabb alkalmazási területeivel, alapfogalmaival, módszertanával ismertette meg a hallgatóságot. Délutáni workshopjuk nagyon informatív volt, testközelből próbálhattuk ki magunkat ABA terapeutakét, páciensként egyaránt. Rendkívül tartalmas és informatív szakmai nap volt, értékes, a mindennapok során kamatoztatható új ismereteket szereztem.

2019.02.10.

Józsáné Gombos Katalin
JNSZMPSZ Mezőtúri Tagintézmény logopédusa