Külső-belső továbbképzés

Beszámoló a sárospataki tanévzáró munkaközösségi értekezletről

2016.június 20-21-én tartották a gyógytestnevelők tanévzáró értekezletét, melyre meghívást kaptam. Az első napon vettem részt, melyen több előadó tartalmas előadását hallgathattam meg. Az első előadó Ramocsa Gábor tanár úr volt, aki először a gyógytestnevelés mai helyzetéről, az óra hangulatáról (fontos számára, hogy a gyermekek jól érezzék magukat az óráján), majd a gyógytestnevelés méréseiről, értékeléseiről beszélt. A tanár úr szerint nem csak a tanulókat, hanem a pedagógusokat is kell értékelni.

Milotai Zoltán nyíregyházi gyógytestnevelő bemutató óráján vehettünk részt. Nem gyerekekkel tartotta az órát, hanem a kollégákkal végeztette a gyakorlatokat. Az óra fő része a kosárlabda gyakorlatok köré épült, a bemelegítés, és a befejezés is kosárlabdával történt. Láthattunk speciális tartásjavító, has- és hátizom erősítő gyakorlatokat, melyeket eddig még nem ismertem, de a jövőben biztos alkalmazni fogok.

Ebéd után Dr. Riskó Ágnes ortopéd szakorvos számolt be a fűző készítéséről, és egy terápiáról, mellyel lényegesen javulhat műtét nélkül a súlyos gerincferdülés. Ez a terápia egy speciális gyakorlatokból áll, melynek neve Schrott torna. Képekkel, videókkal még látványosabb volt az előadás. Láthattuk, hogy a súlyos gerincferdült gyerekek, milyen pozitív változásokon mennek keresztül.

A nap utolsó előadója Agg Eszter a gyógyúszásról beszélt. Érdekesség volt számomra többedmagammal, amikor arról számolt be, kik azok, akik tarthatnak gyógyúszást. Az OEP által támogatott gyógyúszást mélybúvár végzettséggel is lehet tartani míg, akik gyógytestnevelés óra keretein belül járnak gyógyúszásra csak gyógytestnevelő tarthat. Megtekinthettünk egy rövid videót babaúszásról, vízhez szoktatásról, gyógyúszásról speciális korrekciós gyakorlatokkal.

Örülök, hogy részese lehettem ennek a rendezvénynek, főleg úgy, hogy több hasznos információt, gyakorlatot ismerhettem meg.

Illyésné Nagy Olga
gyógytestnevelő