Jászberényi Tagintézmény Külső-belső továbbképzés

Beszámoló – Családi délelőtt a Mimóza Játszóházban – Többletkötelezettség-vállalás keretében megvalósuló tevékenység a Jászberényi Tagintézményben 2018. június 1.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Jászberényi Tagintézménye többletkötelezettség-vállalás keretében gyermeknapi programot szervezett a tagintézményben ellátott korai fejlesztésben résztvevő gyermekeknek és családjaiknak. Az eseményre a jászberényi Mimóza Játszóházban került sor, 2018. június 1-én.

A tevékenység célja:

  • Közösségi élmények nyújtása a tagintézményben korai fejlesztésben részesülő gyermekek és családjaik számára
  • Inkluzív tevékenységek és a játékkörnyezet megteremtésével a gyermekek aktív részvételének támogatása
  • Kapacitásépítés lehetőségének biztosítása a sérült kisgyermeket nevelő családok részére

A program:

8.45-9.00 Gyülekező a szakszolgálatnál

9.00-10.00 A játszóház felfedezése, közös játék és barátkozás

10.00-10.30 Tízórai

10.30-12.00 „Circle time” – Játékos foglalkozás mondókával, bábokkal és énekkel
Kézműveskedés – Gyermeknapi meglepetés készítése a szülőkkel

A gyermeknapi programon 7 család vett részt: kicsik és nagyok, apukák, anyukák, testvérek, nagyszülők. A gyerekek gyorsan birtokba vették a játszóházat, ami egy izgalmas, újszerű tanulási tér, tanulási környezet volt számukra, mind szociális, mind fizikai dimenzióit tekintve.

A tízórai vendéglátást „circle time” követte, egy játékos „kör” mondókákkal, dúdolókkal és egy bábjátékkal a „szélesszájú béka” és a gólya találkozásáról. A szülők egy kis gyermeknapi meglepetést is barkácsolhattak: békás szélforgót készíthettek a szakszolgálat munkatársainak segítségével. A gyerekek „kifulladásig” játszottak, csúsztak-másztak, ugráltak, élvezték a labdamedencét, motoroztak, felfedezték a mászó-labirintust. A kötetlen játék közben a szülőknek is lehetőségük volt ismerkedésre, beszélgetésre, egymással és a szakszolgálat szakembereivel.

A program helyszíne és a megvalósított tevékenységek megfelelően illeszkedtek a gyermekek és szüleik atipikus igényeihez, hogy ennek a gyermeknapi programnak ne csak szemlélői, hanem aktív részesei lehessek.

A visszajelzések alapján nagyon elégedettek voltak a résztvevők, ezért a jövőben szeretnénk hagyományt teremteni ezzel a rendezvénnyel: jövőre, ugyanitt!

Jászberény, 2018. június 4.

Béres Lászlóné
gyógypedagógus