Külső-belső továbbképzés SZB Munkaközösség

Beszámoló Szakértői bizottsági tevékenységet folytató megyei munkaközösség második találkozójáról

A 2019/2020. tanév második munkaközösségi találkozójára került sor 2019. december 5-én, megszokott helyünkön, a Székhelyintézmény előadó termében. A találkozó a Megyei Szakértői Bizottság és a Szakértői bizottsági tevékenységet folytató munkaközösség közös szervezésében valósult meg, melyen 20 fő képviseltette magát. Különlegessége a programnak, hogy magunk között tisztelhettük Budapestről érkező előadónkat, Horváth Blankát, aki az Autizmus Alapítvány és Ambulancia munkatársaként volt jelen.
Horváth Blanka, klinikai szakpszichológus, aki főleg az autizmus spektrum zavarok diagnosztizálásában, családok gondozásában, valamint ambuláns tanácsadásokban és terápiákban vesz részt.
Előadása középpontjában a szakértői vizsgálatokat támogató szempontok, vizsgálati eljárások, szűrő eszközök álltak, mellyel nagymértékben hozzájárult mindennapi munkánkhoz a diagnosztika terén. Áttekintést kaptunk az autizmus spektrumzavar diagnosztikai besorolásának változásáról, a szakmai paraméterek alakulásáról (BNO 10, DSM IV, DSM V, folyamatban lévő BNO 11). Kiemelte, hogy az autizmus diagnózis felállítása körültekintéssel, team munkában valósulhat meg, melynek kulcsszereplői a szülő, az intézmény, a vizsgáló team. A kollégák információforrásként használhatják az Egészségügyi szakmai irányelvet (2017), mely támpontokat adhat a munkájuk során. Ezen kívül hasznos, tartalmas differenciáldiagnosztikai szempontok ismertét is sikerült Blankának átadnia, mely munkánk szerves részét képezi. Tartalmas, hasznos információkkal gazdagodva zárhattuk a találkozót. Köszönjük Horváth Blankának az igényesen összeállított, informatív, érthető előadását. Munkájához további erőt, kitartást, sikereket kívánunk!

 

Szolnok, 2019. december 10.

Lázárné Barna Andrea
munkaközösség – vezető