Külső-belső továbbképzés Tehetség munkaközösség

Megyei fórum az Új Nemzedék Központ munkájáról

A Jász-Nagykun Szolnok Tehetségsegítő Tanács és a Megyei Pedagógiai Szakszolgálat 2017. február 16-án Fórumot szervezett intézményvezetők és pedagógusok részére a közelmúltban létrehozott Új Nemzedék Központ munkájáról.

Az Új Nemzedék Központ a fiatalok kulturális és oktatási tevékenységének támogatására jött létre.

dscf0909A Fórumot Dr. Kállai Mária, a JNSZ Tehetségsegítő Tanács elnöke, megyei kormánymegbízott nyitotta meg. Köszöntötte a résztvevőket, majd a tehetséggondozás fontosságáról beszélt, kiemelve a tehetségek felismerésében, a későbbi tehetséggondozásban az intézmények, a pedagógusok, szülők, mentorok és a különféle szervezetek szerepét.

A fórum első előadója Elter András, az Új Nemzedék Központ tehetségprogramjának szakmai vezetője volt. Bemutatta a szervezetet, annak feladatát, mely szerint az ott dolgozó szakemberek átfogó, fiatalokat célzó, 2020-ig tartó  programot dolgoztak ki. Kiemelt projektjük az  „Új Nemzedék Újratöltve”, amelynek célja a fiatalok társadalmi aktivitásának növelése, nyitott, elfogadó és befogadó szemléletmódjának megerősítése, a helyi ifjúsági közösségek és az önkéntes tevékenység támogatása.  Ehhez kapcsolódóan húsz közösségi teret  üzemeltetnek –   Szolnokon is egyet – amelyben sokféle ifjúsági programot  valósítanak meg.

A másik nagy programjuk, a „Tehetségek Magyarországa” projekt, amelyben a MATEHETSZ szakembereivel együtt dolgoznak, 2020-ig. Ebben a projektben az a cél, hogy a tehetségek felismerését, a tehetséggondozó műhelyek fejlesztését támogassák. Azt szeretnék, hogy egyetlen tehetség se kallódjon el, hiszen ez nem csupán egyéni, hanem közösségi érdek is. Kereste ebben az együttműködési lehetőséget a megye intézményei és az Új Nemzedék Központ között. Ennek egyik módja az, hogy a Központ által meghirdetett Minősített Tehetséggondozó Műhely címre több általános és középiskola is pályázott a megyéből. A pályázati eljárásnak jelenleg a helyszíni információgyűjtése történik.

A Fórum második részében a szolnoki ifjúságszakmai koordinátor, Rezák Tamás mutatta be a szolnoki lehetőségeket. Ezek között saját és befogadott szabadidős programok, klubok, szemléletformáló előadások, szakmai wokshopok, találkozók szerepelnek. Ezeket képzett közösségi tér vezetők és ifjúságszakmai koordinátorok vezetik. Az információs és tanácsadó pontokon sportszerek, társasjátékok, játékkonzolok állnak a fiatalok rendelkezésére. A szervezet jó partnerkapcsolat kialakítására törekszik a Tehetségsegítő Tanáccsal és a Szakszolgálati Intézménnyel is. Így már formálódnak a további együttműködés lehetőségei.

Az ötvennél több résztvevő mutatja, hogy olyan programmal sikerült előállni, amely nagy érdeklődésre tartott számot.

Császár István
tehetséggondozó koordinátor