Szolnoki tagintézmény Uncategorized

Beszámoló a Demoszthenész Egyesület I. Demo-napjáról

2018. február 16-án a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Szolnoki Tagintézményéből öt fő (Gleviczky Marianna, Dr. Pásztorné Parádi Emőke, Nieberlné Sági Mónika, Baloghné Bencsik Izabella, Benedek Péterné) vett részt a Demoszthenész Egyesület szervezésében megrendezett szakmai programon. Egy Magyarországon viszonylag új terápiás eljárás, a Tomatis-tréning bemutatására került sor Budapesten, a Vakok Állami Intézetének épületében. A Demo-nap célja a terápia jellemzőinek vázlatos bemutatása, megismertetése a szakemberek és az érdeklődők számára.

A Tomatis-módszer egy speciális fejhallgató segítségével végzett, személyre szabott hallástréning, amely a hallószerven keresztül támogatja az idegrendszer érési folyamatait, annak működését. A logopédusok számára azért volt hasznos ennek a módszernek a megismerése, mert a beszéd és a kommunikáció fejlődését több oldalról támogatja. Alkalmazási területei pl.: nyelvfejlődési zavarok, érzékszervi és motoros sérülések, figyelemzavar, hiperaktivitás, autizmus, beszédértési nehézségek, diszlexia, diszgráfia, diszkalkulia, pszichés problémák, dadogás, agyvérzés utáni rehabilitáció stb. Az édesanya hangja és Mozart zenéje képezik a tréning alapját, melyet egyéni beállításokkal, intenzív fejlesztési ciklusokban hallgatnak a gyerekek egy speciális fejhallgatón keresztül. A célzott fejlesztési terv összeállítása a Tomatis hallásészlelési teszt elvégzésével indul, és emellett a klinikai tünettanra épül. A terápia elején a hallástréningen résztvevő általában passzív, majd a második részben ő is aktívan bekapcsolódik: hangosan felolvas, hallott szöveget ismétel, énekel.  A gyerekek a zene hallgatása közben mozoghatnak, hintázhatnak, tekerhetik a szobabiciklit, játszhatnak, rajzolhatnak de lehet közben aludni is.

A Demo-napon hallottak alapján a Tomatis-tréning alkalmazása nagyfokú szakmaközi és nemzetközi együttműködést és eszközbázist kíván, a tréningre való felkészítés és munka ugyanis a belga Atlantis Intézet szupervíziója alatt, az intézet által fejlesztett és előírt berendezések használatával zajlik. Ezek a feltételek kevés lehetőséget nyújtanak a terápia helyi bevonására. A tréning alapjainak és lehetőségének ismeretében azonban újabb eljárással bővült szakmai tudásunk.

 

Szolnok, 2018. 02. 23.

Benedek Péterné