Jászberényi Tagintézmény Uncategorized

Beszámoló a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Jászberényi Tagintézmény jogelődje megalakulásának 30. évfordulója alkalmából rendezett jubileumi konferenciáról

2016.október 25-én nagy napra ébredtünk. Elérkezett megalakulásunk 30. évfordulója alkalmából hónapok óta szervezett jubileumi konferenciánk napja, melyet már izgatottan vártunk.
A konferencia témája:kepatmeretezes_hu_img_0740

Előtérben az innováció – Kihívások a XXI. században

Vendégeink közt köszönthettük Hajnal – Nagy Gábort, Jászberény Város alpolgármesterét, Szutorisz-Szügyi Csongort, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Szolnoki Tankerületének igazgatóját, dr. Takács Orsolya szakszolgálati szakreferens asszonyt, Csibi Enikőt, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Pedagógiai Szakszolgálat főigazgatóját, Nagy Andrást, a Jászberény Városi Önkormányzat Humán Erőforrás Bizottság elnökét. Megtiszteltek jelenlétükkel a jászberényi és jászapáti járásból nevelési-oktatási intézmények igazgatói, pedagógusai, szociális szféra dolgozói, tagintézmény-igazgatók, telephely-vezetők és kollégák a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Pedagógiai Szakszolgálat tagintézményeiből, tagintézményünk volt igazgatói, jelenlegi és régi munkatársai.

Több oka is volt annak, hogy a konferencia szervezésének gondolata megszületett. Az egyik a kerek évforduló, ami alkalmat ad arra, hogy megálljunk egy pillanatra átgondolni az elmúlt időszakban történteket, hogy lássuk, honnan-hová tartunk, illetve megköszönjük a volt vezetők munkáját, melyet az intézményért végeztek. A másik fontos ok azonban az, hogy ennek apropóján hallassuk hangunkat, tájékoztassuk partnereinket a változásokról, valamint a jelen helyzetről. Tevékenységeinkről, műhelymunkáinkról bővebben olvashattak az intézményi tájékoztatóban.

kepatmeretezes_hu_img_0771Ez a konferencia – programját tekintve  – egy kissé rendhagyóra sikerült. Annak ellenére, hogy rólunk szólt, nem mi voltunk a főszereplők. Fontosnak tartjuk, hogy értsük, megértsük partnereink igényeit, problémáit, ezért mi most megszólítottunk szülőt, pedagógust, akik beszéltek nekünk arról, milyen kihívásokat tartogat a XXI. század gyermeke, melyhez, ha elfogadjuk, ha nem, szülőként, pedagógusként, segítő szakemberként nekünk is alkalmazkodnunk kell. Erre az alkalomra jelképes születésnapi tortát kínáltunk vendégeinknek, melyet négy nagy szeletre osztottunk.

Az első szelet Bartusné Major Ágnes tagintézmény-igazgató „Régen volt, hogy is volt?”, az elmúlt 30 év történéseit összefoglaló múltidéző előadása volt, mely régi, elfeledett „ízeket, hangulatokat” idézett fel a megalakulásról, a folyamatos változásról, mely után egy virágcsokorral köszönte meg a volt intézmény-vezetők intézményért végzett munkáját.

A második egy szinergia szelet, Csibi Enikő főigazgató asszony „Erős gyökérből erős hajtás…” című előadásában ízelítőt adott abból, milyen rögös, helyenként meredek út vezetett az egységes szervezet kialakulásához és megerősödéséhez, az együtthatás eredményeként nagyobb teljesítmény, magasabb eredmény létrejöttéhez.

A harmadik „Miből lesz a cserebogár?” címmel, a korai fejlesztés jelentőségéről tartott előadás könnyeket csalt a szemünkbe, és gombócot a torkunkba.  Pedig csak egy pici keserédes szeletet kaptunk abból a küzdelemből, amit Ferencz Noémi, egy „korababa” édesanyja él át nap, mint nap.kepatmeretezes_hu_img_0808

Végül, de nem utolsó sorban három kiváló pedagógus: Kunné Darók Anikó óvodapedagógus, Telek Zsuzsanna tanítónő és Berkóné György Ildikó tanárnő nyújtott át egy-egy édes, helyenként savanykás ízű szeletet a XXI. század gyermekéről, kihívásokról, sikerekről, intézmények közötti együttműködésről.

Elmondhatjuk, hogy minden tortaszelet más és más ízű volt, ugyanakkor mindenki találhatott ízlésének megfelelőt. Konferenciánkat Bartus Marcell moderálta, aki az előadások között idézetekkel, versekkel tette színesebbé programunkat. A rendezvény sikerét kis mértékben rontotta dr. Zacher Gábor előadó bejelentetlen távol maradása.

Minden kedves előadónak, résztvevőnek köszönjük, hogy megtisztelt bennünket jelenlétével, hozzájárult konferenciánk sikeréhez.

Bartusné Major Ágnes
tagintézmény-igazgató