Külső-belső továbbképzés Pályaválasztási munkaközösség

„Szakmák világa” Pályaválasztási Kiállítás és Szakmai Napok Szolnokon

1A pedagógiai szakszolgálat pályaválasztási csoportjának tagjai közreműködőként vettek részt a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal által 2016. október 18-19-én megrendezett „Szakmák világa” Pályaválasztási Kiállításon a szolnoki Széchenyi István Gimnáziumban. A 20. alkalommal megrendezésre került kiállítás célja a pályaválasztás előtt álló 7. és 8. osztályos általános iskolai tanulók pályaválasztási döntésének segítése a középfokú oktatási intézmények képzéseire vonatkozó információk és a pályaválasztást segítő szolgáltatások biztosításával.

2A rendezvényen 12 „szakmaszigeten” összesen 48 kiállító – 37 intézmény, 8 munkáltató és három társszervezet – várta az érdeklődőket.

A kiállítás keretien belül a megye középiskoláinak közel 40 tagintézménye, valamint néhány megyén kívüli oktatási intézmény is bemutatkozott. A szakgimnáziumok és szakközépiskolák a faipari, építészeti, gépészeti, közlekedési, vendéglátó- és élelmiszeripari, egészségügyi és szociális, szolgáltatási, informatikai, elektronikai és elektrotechnikai, könnyűipari, kereskedelmi, marketing, valamint közgazdasági szakmacsoportokhoz tartozó képzéseiket mutatták be. A szakmabemutatók keretében a szakmák munkafogásai kipróbálhatóak, a munkaeszközök és alapanyagok megismerhetők voltak a diákok számára, illetve az előállított termékeket az érdeklődők megtekinthették, az ételeket, finomságokat megkóstolhatták. A gimnáziumok képzési kínálatát tájékoztató kiadványokból, az iskola képviselőivel és diákjaival való konzultációból ismerhették meg a pályaválasztó fiatalok.

3Az oktatási intézményeken túl a rendezvényen megjelentek a gyakorlati képzőhelyet, illetve a középiskolát befejező diákoknak munkalehetőséget biztosító cégek, munkáltatók is.

A pedagógiai szakszolgálat pályaválasztási tanácsadó munkatársai pályaválasztási tanácsadással, valamint a szolgáltatások ismertetésével közreműködtek a rendezvény programjában. A kiállítás lehetőséget biztosított arra, hogy a részt vevő 7. és 8. osztályos diákokat, valamint pedagógusaikat és szüleiket tájékoztassuk a pedagógiai szakszolgálat által kínált egyéni és csoportos pályaválasztási tanácsadásról. A diákokkal, tanárokkal és szülőkkel történt beszélgetések azt mutatták, hogy a diákok sok esetben bizonytalanok képességeik, érdeklődési területeik tekintetében, ezért erőteljes igény mutatkozik mind az egyéni, mind az iskolai keretek között megtartásra kerülő csoportos tanácsadás iránt. 5

4A kiállítás első napján szakmai fórum került megtartásra, amely az érdeklődő pedagógusoknak, szakembereknek lehetőséget teremtett arra, hogy betekintsenek a szakképzést érintő változásokba, mind a kormányzat, mind a szakképző iskolák és gyakorlati helyek szemszögéből.

6A kétnapos rendezvényt a korábbi évek tapasztalatai alapján 3000-4000 látogató kereste fel, akik egy helyen megtalálták a pályaválasztást segítő információkat és szolgáltatásokat.

Paraginé Boros Ágnes
pályaválasztási tanácsadó