Szakértői munkaközösség SZB Munkaközösség Uncategorized

Beszámoló a szakértői bizottsági tevékenység munkaközösség 3. foglakozásáról

mk logó

A szakértői bizottsági tevékenységet folytató munkaközösség 2016/2017. tanévi harmadik találkozóján 16 fő vett részt, jelenléti ív szerint.

A megbeszélés elején a kollégák megosztották tapasztalataikat az elégedettségi kérdőívek kitöltésével kapcsolatban. Mindenképpen ajánlott az online kitöltési lehetőség előnyben részesítése, mert az adatok későbbi összesítését így megkönnyítjük. A munkaközösségek további feladata lesz a közeljövőben a kérdőívek adatainak összesítése és elemzése.

A szakértői bizottsági intézményi elégedettségi kérdőívről hiányzik az a sor, ahol az intézmények megjelölhetik, hogy épp melyik tagintézményt értékelik, ez a jövőben majd korrekcióra kerül.

A találkozó második felében a fő témakörünkkel foglalkoztunk. Az óvodai fejlettségi szint vizsgálatához összegyűjtöttük azokat a területeket, amelyeket megnézünk egy szakértői vizsgálat során. Majd random módon kiscsoportokat alkottunk és kidolgoztuk az adott területet aszerint, hogy mit vizsgálunk, és milyen eszközzel térképezzük fel az adott képességet, vagy készséget.

Az alábbi területekkel dolgoztunk:

  • nagymozgás, grafomotorika, orientáció
  • nyelvi fejlettség
  • általános tájékozottság, munkaérettség, szociális érettség
  • figyelem, emlékezet
  • kognitív képességek, mennyiségi gondolkodás

A kiscsoportok a közös munka után megosztották a gondolataikat a többi csoporttal.

A beszélgetés közben szóba kerültek olyan esetek, mikor a szülő nem akarja elfogadni a további óvodai nevelésre vonatkozó javaslatot, és beíratja gyermekét az általános iskolába. Beszéltünk a kései iskolába lépéshez szükséges fejlettségi vizsgálati kérelmek érkezéséről – szülői kérelem esetén, valamint az a problémakör is szóba került, mikor a többszöri vizsgálati időpont kitűzése ellenére sem jelenik meg a szülő a gyermekével, és az idő telik.

Többen találkozunk nap, mint nap azzal a problémával, hogy a szülők próbálnak nyomást gyakorolni a vizsgálatot végző szakemberre, melyet időnként nehezebb kezelni.

Sajnos, a másodfokú közigazgatási hatósági vizsgálatok – az ELTE Szakértői Bizottsága – eredményei gyakran a szülői igényeket szolgálják ki, mellyel több tagintézményünk is szembesült már.

Czagány Bernadett
munkaközösség-vezető

mk logó