2021/2022 Beszámolók Tiszafüredi Tagintézmény

Beszámoló a JNSZMPSZ Tiszafüredi Tagintézményében, az EFOP 3.1.6. pályázat fenntartása keretében megtartott műhelyfoglalkozásról

„A burn-out megelőzése”

Az EFOP pályázat fenntartásnak és a szakdolgozói mentálhigiéné megóvásának érdekében tartottam meg ezt a műhelyfoglalkozást kollégáim számára. Felnőtt klinikai szakpszichológusként és tagintézmény-igazgatóként fontosnak tartom, hogy a kollégáim mentális egészsége is előtérbe kerüljön a szakmai munka mellett, ezáltal megelőzve a kiégés folyamatát, javítva a jó munkahelyi légkört. A pedagógusi pályának alapjában véve magas a burn-outra hajlamosító faktora. Emellett érzelmileg rendkívül nehéz időszakon esünk át a pandémia időszakában. Az ebből fakadó stresszt nem könnyű kezelni a szakembereknek. A műhelyfoglalkozás fő célja, hogy a szakemberek megismerjék a kiégés állapotának személyiség-, érzelmi-, értelmi – és viselkedésbeli jellemzőit, megtanulják kezelni a stresszt önmagukban. Ha egyéni szinten képesek kezelni a kiégést, akkor ennek társas kapcsolati, munkahelyi viszonylatban is pozitív kimenetele van. A 2022. november 2-án megtartott bő egy órás műhelyfoglalkozáson tovább folytattuk a kiégés megelőzését munkahelyi szinten is.

Téma: A munkahely szerepe a kiégésben.  Mi motivált abban, hogy itt dolgozzak? Hogyan érzem magam a munkahelyemen? Milyen a jó munkahelyi légkör? Mi kell ahhoz, hogy jól érezzük magunkat itt? Mit tehetünk mi ezért?

A képen a műhelymunka egyik pillanata látható, ahol az előadó a kezében tartott ábráról beszél a résztvevőknek.

Összegyűjtöttük a munkahelyi stresszhelyzeteket, a szakmai életben megjelenő problémákat és az arra adott viselkedéses és érzelmi mintákat. A munkahely egy többszörösen potenciális stressz- forrás, melyben a munka jellege, a személyközi kapcsolatok, valamint a szervezet jellegzetességei hangsúlyos tényezőként vannak jelen. A meg nem oldott stressz rontja a teljesítményt, a szakemberek kiégéséhez vezet. Vannak elvárások, amiket teljesítenünk kell, de nem mindegy hogyan és milyen áron.

A képen a műhelymunka egyik csoportos feladatvégzése látható. A három kétfős csoport az asztalnál ülve végzi a kiadott feladatot.Majd a kollégák párban meginterjúvolták egymást arról, hogy milyen okból jöttek ide dolgozni, miért nem váltanak állást, kinek mit jelent ez a munka, a kollégák hogy látják vajon őket. A kérdések által felmérték és behatárolták egymás energiaszintjét, hogy ki hol tart a kiégés folyamatában. Az interjúnak köszönhetően a kollégáim annyira megnyíltak, őszinték voltak, hogy egy nagyon mély, elgondolkodtató közös beszélgetés indult meg önmagunkról és a munkánkkal kapcsolatosan.

Tiszafüred, 2021. 12. 17.

Szabóné Bukta Henrietta
tagintézmény-igazgató, klinikai szakpszichológus