Beszámolók Iskolapszichológusi munkaközösség

Beszámoló az iskolapszichológia munkaközösség szakmai fórumáról

Az iskola- és óvodapszichológia munkaközösség 2019. március 20-án, 9 fővel tartotta meg a tanév harmadik szakmai foglalkozását. Szakmai fórumunk már több éves hagyományra tekint vissza, ahol a JNSZM Pedagógiai Szakszolgálat pszichológusai és a járás nevelési-oktatási intézményeinek óvoda- és iskolapszichológusai belső tudásmegosztással adják át egymásnak megszerzett tudásukat, szakmai tapasztalatukat.

Napjainkban egyre több fórum központi témája a családon belüli erőszak vagy az iskolai bántalmazás. Az iskolai bántalmazás megelőzésére – korosztályoknak megfelelően – már kidolgoztak néhány prevenciós programot, amit egyre több nevelési-oktatási intézmény épít be pedagógiai programjába, az iskola mindennapjaiba.

Az egyik, talán még mindig a legnagyobb tabutémának tekinthető bántalmazás, a szexuális bántalmazás. Pedig a szakemberek szerint kb. minden tizedik gyermek érintett lehet a témában. Mivel igen nagy a látencia, sok esetben jóval később, vagy már csak felnőttkorban derül ki, hogy egy „rossz érintés” micsoda lelki sebeket okozhat, és milyen hatással lehet a pszichés fejlődésre. Már van néhány elérhető szakirodalom, melyre prevenciós programot lehet felfűzni, ami elősegíti a téma bevezetését akár az óvodás korosztálytól. Egy prevenciós program bemutatására került sor, amely az általános iskola alsó tagozatos tanulóival valósítható meg.

Ezt követően Szebeni Viola, egy olyan csoportmódszert, gyakorlatot mutatott be a közösségnek, melyet pedagógusokkal, szülőkkel vagy diákokkal való munkánk során egyaránt hatékonyan alkalmazhatunk.

Ez alkalommal is olyan ismeretekkel, gyakorlatokkal gazdagodtunk, amiket jól be tudunk építeni a mindennapi feladatainkba.

Szolnok, 2019. 03. 25.

 

                                                                                              Szabó Anita
munkaközösség-vezető