Iskolapszichológusi munkaközösség

Beszámoló az iskolapszichológia munkaközösség évadnyitó szakmai foglalkozásáról

Az iskola- és óvodapszichológia munkaközösség 2018. október 3-án, 11 fővel tartotta meg a 2018/2019-es tanév első szakmai foglalkozását.

Napirendi pontok

  1. Az éves munkaterv céljainak, feladatainak, tervezett programjainak és időpontjainak ismertetése.
  2. Kamaszokkal végezhető gyakorlatok bemutatása, sajátélményű tapasztalatszerzés.

Az iskolapszichológia munkaközösség, a pszichológusoknak egy olyan platformja, ahol a JNSZM Pedagógiai Szakszolgálat munkatársai és a járási nevelési-oktatási intézményekben dolgozó óvoda/iskolapszichológusok együtt tudnak gondolkodni szakmai kérdésekben, valamint megszerzett tudásukat, módszerspecifikus ismereteiket rendszeresen átadják egymásnak.

Elsőként Szabó Anita a „Csodakérdés” technikáját mutatta be röviden a kollégáknak, majd a serdülőterápiában jól alkalmazható, célra irányuló cselekvés gyakorlatát demonstrálta. Ezekben a gyakorlatokban a probléma helyett a megoldás kerül a fókuszba, és a viselkedés elmozdítása a saját készségek és erőforrások repertoárján alapul.

Ezt követően ismételten különös élményt jelentett számunkra, ahogy Szebeni Viola bevezetett bennünket a gyermek-pszichodráma rejtelmeibe. Viola vezetésével a gyermek-és serdülőcsoportokban alkalmazható technikákkal, gyakorlatokkal ismerkedhettünk meg sajátélményű helyzetekben.

Azt gondolom, hogy jól alkalmazható gyakorlatokkal, technikákkal bővítettük szakmai ismereteinket, és élményekben is gazdagodtunk a színes bemutatók által.

Szabó Anita
munkaközösség-vezető