Szolnoki tagintézmény

MOZGÁSTÁBOR 2.

A JNSZMPSZ Szolnoki Tagintézménye – hagyományőrző jelleggel – idén is meghirdette a mozgástábort, melyen 18 gyermek vett részt Szolnok különböző általános iskoláiból.

A tábort a gyógytestnevelők szervezték az utolsó tanítási napok utáni hétre (2017.07.19-23.) sportos átvezetésként, egyben útmutatóként a nyári szünidőre. A programok a Szolnoki Sportcentrum Nonprofit Kft. létesítményeiben kerültek megrendezésre.

A gyülekezőhelyünk, az un. bázis, a Körcsarnok konferenciaterme volt, m  ely mindig menedéket nyújtott a hőség elől, egyben ideális helyszín volt a különböző csapatépítő, ügyességi és egyéb kiegészítő, termi játékok lebonyolítására is. A program összeállításában fontos szempontnak tartottuk, hogy színes, változatos és élményszerű legyen minden nap, és hogy megismerjenek a táborozók új játékokat és mozgásformákat.

Az első napon különböző játékok segítségével gyorsan összeismerkedtek a gyerekek, a nagy korkülönbség ellenére nyitottsággal, érdeklődéssel és elfogadással fordultak egymás felé. Az ismerkedésre rásegített a zenés délelőtt felszabadító programja, melyet a tiszaligeti fallabdapálya fitnesztermében tartottunk. Először irányítással végeztek különböző testgyakorlatokat a gyerekek, de akadt néhány bátor vállalkozó, akik szívesen kiálltak társaik elé, hogy új gyakorlatokat mutassanak. Nagyon népszerű volt a „szobros játék”, de előkerültek a színes gimnasztikai labdák is, melyeket nemcsak tornázni, hanem labdás játékokhoz is felhasználtunk.

A második nap kiemelt programja a fallabdázás volt. A gyülekező és a reggeli ráhangoló játék után izgatottan mentek át a kis sportolók a fallabdapályára. Itt elsajátították a játék alapszabályait, alaptechnikáját, a sporteszközök használatát. Koruk és játéktudásuk alapján négy csoportban gyakoroltak. A nagyobbak hamar ráéreztek a játékra és élvezetes labdameneteket játszottak párokban, a kisebbek könnyített körülmények mellett, játékos feladatok gyakorlásával jutottak sikerélményhez. Ez a játék igen intenzív, nagy koncentrálóképességet és figyelmet igényel, próbára tette a gyerekek tűrő – és állóképességét, mégis nagy lelkesedéssel mesélték szüleiknek az élményeiket.

A harmadik nap elején előkészültünk a pénteki rókavadászatra: csapatalakítás után menetlevelet és csatakiáltást készítettek a csapattagok, majd fejtörő feladatokkal kellett megküzdeniük. Közben néhány ügyes leányzó elkészítette és kidíszítette az akadálypálya állomásait, hogy mindenki számára jól látható és követhető legyen. Helyszínül kiválóan szolgált a tiszaligeti játszótér, melynek minden elemét felhasználtunk, összesen 10 akadályt kellett teljesíteniük a gyerekeknek, akik a játszótér közepén álló fa megmászásával megtalálták a 11. állomást. Sok függeszkedéssel, mászással ezen a napon is nagyon sokat tettek testtartásukért, egészségükért.

A negyedik napon a Holt – Tiszai Vízitelepen gyülekeztünk, hogy újabb sportággal

ismerkedhessenek meg a diákok. Többségük először járt ezen a helyen, ahol olimpikonok készülnek kajak – kenu világversenyekre. Lehetőségük nyílt élsportolók edzésébe betekinteni, majd saját maguk is kipróbálhatták a kenuzást. Ehhez segítséget kaptunk szakedzőktől, akik bemutatták a Vízitelepet, majd elmagyarázták a kenuzáshoz szükséges ismereteket. A foglalkozáson a gyerekek elsajátíthatták a vízen való viselkedés szabályait: a mentőmellények felvételét és szakszerű alkalmazását, a hajóba történő ki-és beszállást. A nap végén nem maradhatott el a jól megérdemelt fürdés, vízbe ugrálás.

Az utolsó napon a Tisza parkban volt a találkozó, természetesen az itt található játszóteret is hamar birtokba vették a gyerekek. A fogolyszerző játék valódi versengést váltott ki a résztvevő csapatokból. Ezután kezdődött a várva várt „rókavadászat”, ahol több mint 80 darab elrejtett „rókát” kellett megkeresni a parkban a játékosoknak. A megérdemelt fagylaltozás hűsítőleg hatott, újult erővel sétáltunk ki a tiszaligeti bázisra, hogy mindenki megrajzolhassa a mozgástáborral kapcsolatos élményeit. A nap végén kihirdettük a csapatverseny eredményét, majd összegeztük a hét eseményeit. Örömmel és elismeréssel adtuk át a résztvevőknek a mozgástáborban való részvételről szóló emléklapokat.

A mozgástábor lebonyolításában – gyógytestnevelő kollégáimmal együtt – a legnagyobb kihívásnak a korosztályok összehangolását éreztük, melyet rugalmassággal, a táborozók igényeinek figyelembe vételével igyekeztünk megoldani. A fő programok megtartása mellett a gyerekek aktuális állapotához, hangulatához igazodva választottuk ki a játékokat, kiegészítő feladatokat. A gyermekek és szüleik visszajelzése alapján úgy érezzük, hogy a program népszerű, a lebonyolítás sikeres volt. A következő évben is szeretnénk megszervezni a mozgástábort.

Rózsa Józsefné