Külső-belső továbbképzés Logopédiai munkaközösség Szolnoki tagintézmény Uncategorized

Beszámoló 2016.11.19. MLSZSZ őszi konferencia

logopédia logó

2016.november 19-én került megrendezésre a Magyar Logopédusok Szakmai Szövetsége Egyesület őszi konferenciája, melynek központi témája: A nyelvi zavarok logopédiai kezelésének „jobb gyakorlatai” – címet viselte. A konferencián a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Pedagógiai Szakszolgálatot öt logopédus kolléganő képviselte.

A program az MLSZSZ által alapított Sarbó Artúr- díj átadásával kezdődött, melyet ez évben, a szakmában régóta elismert és nagyra becsült Vinczéné Bíró Etelka vehetett át munkássága elismeréséül. A díjazott ezt követően egy rövid beszédben fejtette ki köszönetét.

A díj átadását követően Lőrik József (ELTE, BGGYK) bemutatta az MLSZSZ által alapított LOGOPÉDIA című online folyóiratot, melyet az elkövetkezendőkben, bármely érdeklődő elérhet a honlapjukról, továbbá várják a kollégák/kolléganők írásait, melyet a későbbiekben a folyóiratban publikálhatnak.

Kas Bence (ELTE, BGGYK) két előadást tartott a megjelentek számára. Beszámolt az MLSZSZ és a CPLOL együttműködéséről, illetve a logopédus képzés változásairól a mai gyógypedagógiai alapképzésben. Előadásában kifejtette, hogy milyen változásokat szeretnének elérni a hazai oktatási rendszerben, milyen javaslatokat nyújtanak be erre vonatkozóan és mire lehet számítani az elkövetkezendő években. Ilyen változás lenne a későbbiekben az ötödik életévüket betöltött gyermekek kötelező szűrése mellett, a három éves gyermekek kötelező szűrése is, melyhez a KOFA-3 kérdőíves eljárást használnák.

A javaslatok mellett Kas Bence ismertette az általuk készített közvélemény kutatás eredményét, melyben arról érdeklődtek többek között a jelenlegi gyógypedagógus hallgatóktól, és a már végzett kollégáktól, hogy választanák-e abban az esetben is a logopédia szakirányt, ha a két szakirányos képzés helyett, a logopédia csak egy szakirányként működne. Ennek hátterében, mint azt Kas Bence kifejtette, a logopédiai képzésben megjelenő csökkenő óraszám, és a végzett hallgatók abbéli visszajelzései állnak, miszerint a logopédia egyes speciális területein kevéssé érzik gyakorlati tudásukat elegendőnek.

Karayné Pavalacs Zsuzsa a nyelvi késés ellátásra nyújtott mindenki számára érdekes, kreatív és hasznos ötleteket, melyeket a XVIII. kerületi Tagintézményben használ. Ehhez egy általa készített videót is prezentált, melyben nemcsak az eszközöket láthattuk, hanem az általuk kidolgozott „Izgő-mozgó” foglalkozásról is átfogó képet kaphattunk.

A „Gyere, anya, játssz velem!” című előadás két előadója, Varga Dóra és Mesterházy Éva, szintén egy videón keresztül mutatták be számunkra hozzáértésüket szakmájukhoz. Csoportos beszédindítást láthattunk, sok színes, érdekes, kreatív eszközzel kiegészítve.

Schuchné Rumpli Henrietta és Sárdy Boglárka a „Mesefa” című komplex fejlesztő programot mutatták be, mely „Jó gyakorlat” minősítést is kapott a korábbiakban. A programról készült videó bemutatása mellett egy esetismertetés is levezetésre került, melyen keresztül jobban megismerhettük a program sajátosságait.

Szatmáriné Mályi Nóra logopédus a „Szól-e?” szűrés utáni teendőkről, az általuk használt terápiás programról beszélt és nyújtott segítséget a logopédus kollégák számára.

Illés Györgyi Terézia a „Feleselő az iskolában” című percepciófejlesztő kiadványt prezentálta és ajánlotta a megjelentek számára.

Noszkainé Főző Ágnes a nyelvi zavart mutató középiskolás tanulók segítését mutatta be a gyakorlatban, ezáltal segítve az idősebb gyermekek ellátását.

Paveszka Dóra szintén az idősebb gyermekek ellátásával kapcsolatban nyújtott hasznos segítséget számunkra, előadásában az írott nyelv zavarával küzdő középiskolások logopédiai terápiáját mutatta be.

Berta Zsófia és Pákozdi Melinda kilépve a gyermekek világából, a felnőttek, közülük is az idősek ellátásával kapcsolatban, mutattak be kommunikációs gyakorlatokat, ezzel segítve, ezen a területen dolgozó kollégák munkáját.

Végül a Logopédiai Kutatóműhely mutatkozott be számunkra néhány percben ismertetve munkásságukat, majd Fehérné Kovács Zsuzsanna MLSZSZ- elnök zárta néhány szóval az őszi konferenciát.

Zakar Dorottya
logopédus