2022/2023 Beszámolók Gyógytestnevelés munkaközösség Uncategorized

Beszámoló a Gyógytestnevelés munkaközösség III. szakmai napjáról

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Gyógytestnevelés munkaközössége 2022. november 24-én, csütörtökön tartotta szakmai napját, melyet a többletkötelezettség vállalás terhére szervezett meg.

Résztvevők: Hatvani Rózsa – Kunszentmártoni Tagintézmény, Mondiné Bódi Melinda – Szolnoki Tagintézmény, Illyésné Nagy Olga – Karcagi Tagintézmény, Szekeres Julianna – Szolnoki Tagintézmény, munkaközösség-vezető.

Felhős, párás reggellel indult a szakmai nap. Az utazás tervszerű lebonyolítása után időben érkeztünk Cserkeszőlőre. A program megvalósításához ideális helyszínnek bizonyult a Cserkeszőlő Fürdő és Gyógyászati Központ.

A délelőtt első előadása a HIDROTERÁPIÁRÓL szólt, melyet Illyésné Nagy Olga kolléganőnk tartott. Bevezetőjében általános tudnivalókkal ismertetett meg Bennünket, majd áttért a Wim Hof módszerre, melyet saját maga is kipróbált. Ez egy speciális légzés technika a hideg vizes fürdés jótékony hatásával, mely az alábbiakban nyilvánul meg: erősíti az immunrendszert, javítja a szív- és érrendszer működését, pozitívan befolyásolja a cukorbetegséget, növeli az állóképességet, lerövidíti a regeneráció időtartamát, fejlesztheti a mentális képességeket, segíti a koncentrációt, csökkenti a szorongást, stb. A kolléganő által ajánlott könyv: Wim Hof: A Wim Hof- módszer, Jaffa Kiadó, 2022.

Hatvani Rózsa a SNOEZELEN vagy MULTISZENZOROS KÖRNYEZET / MSE/ terápiáról tartott ismertetőt. Az előző évi szakmai napon a Mezőtúri Tagintézményben már láttunk speciális eszközökkel berendezett snoezelen szobát, most a hozzá kapcsolódó terápiát ismerhettük meg. Hallottunk a kialakulásáról, a szükséges infrastrukturális hátteréről, az eszközökről, a relaxációs hatásáról, valamint arról, hogy kiknek ajánlott. A terápiáról bővebben olvashatunk: Dr. Kovácsné Okler Edit, Dévényi Ildikó, Hajnal Ferenc, Álmos Veronika, Bóka Barbara, Miklós Zoltánné, Novák Noémi: Snoezelen – A multiszenzoros környezet felhasználási lehetőségei a gyógypedagógiai tevékenységben című kiadványban. Snoezelen szoba bemutató: https://www.youtube.com/watch?v=ztKheokx2dY.

Az első két előadás közös eleme a relaxációs hatás volt. A harmadik témánk a LÁTÁSTRÉNING, SZEMTORNA gyógytestnevelés ellátásban való alkalmazhatósága.  Hatvani Rózsa ismertette a látásgyengeség kialakulásának okait, a látás élettanát, majd közösen elvégeztük az ajánlott gyakorlatokat. Szakirodalomként Leo Angart: Szerezd vissza éleslátásodat című könyvét ajánlotta.

Tartalmas, élménydús, jó hangulatú napot töltöttünk együtt a munkaközösség tagjaival, megismerve Jász-Nagykun-Szolnok megye egyik híres fürdőjét és gyógyászati központját.

Szolnok,2022.12. 05.

Szekeres Julianna
munkaközösség-vezető