Logopédiai munkaközösség Uncategorized

Beszámoló a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Logopédiai Munkaközösségének 2016. november 16-án megtartott munkaközösségi foglalkozásáról, a „Logopédia Éve” keretében

A JNSZM Logopédiai Munkaközössége 2016. november 16-án tartotta soros munkaközösségi foglalkozását. A találkozóra- a szokásos helyszíntől eltérően- a JNSZM Pedagógiai Szakszolgálat Szolnoki Tagintézményében került sor. A szakmai műhelyen a Főigazgatóság részéről jelen volt Csibi Enikő Főigazgató és Kovácsné Bögödi Beáta Szakmai- és koordinációs Főigazgató-helyettes. A munkaközösség tagjain kívül a szakmai programon részt vett két, jelenleg gyakorlatát teljesítő főiskolai logopédia szakos hallgató és egy nyugdíjas kolléganőnk, aki jelenleg újra segíti a logopédiai ellátás jobb megvalósítását.

A foglalkozás keretében három rendkívül színvonalas bemutató órát, illetve foglakozást láthattunk, tapasztalhattunk.

Baloghné Bencsik Izabella és Benedek Péterné vezetésével kiscsoportos pösze terápiás órát láthattak az érdeklődők.

wp_20161116_14_26_44_pro-1A Baloghné Bencsik Izabella kolléganő óráját megtekintő kollégák méltatták az óra remek felépítését, az óravezetés stílusát, a foglalkozás komplex voltát.

„Négy logopédus kolléga láthatta a komplex fejlesztést tartalmazó órát. A gyerekeket nem zavarta a felnőttek jelenléte, felszabadultan játszottak, miközben komoly odafigyelést kívánó feladatokat oldottak meg. A foglalkozás feladata a téri és idői tájékozódás fejlesztése, a „s” hang fejlesztése és rögzítése volt. A buborékfújás alkalmával remek lehetőség van a jobb-bal testrészek differenciálására és közben biztosítva van a jókedv. A hangfejlesztés auditív és motoros előkészítése a kulcsa a sikeres hangképzésnek. A rögzítősor monotóniáját a puzzle kirakásával tettem izgalmasabbá. Az óra végi bombás játékot abba sem akarták hagyni a fiúk.  A szülők minden foglalkozás után pontos információt kapnak az órai munkáról, házi feladatról, mely nagyban segíti az együttműködést és terápia sikerességét.

Remélem, a kollégáknak is úgy elröpült az idő, mint nekem és kellemes élményekkel gazdagabban térhettek haza.”

/Baloghné Bencsik Izabella/

A Benedek Péterné óráját látogató kollégák kiemelték a kolléganő kreativitását, az általa készített ötletes és esztétikus eszközöket.

„A logopédiai ambuláns pösze terápiás foglalkozáson két általános pösze gyermek vett részt a tervezett három főből. Az óra első részében a logopédiai tükör előtt az artikulációs terület tudatosítását és erősítését végeztük. Az ajaktornát műanyag játékfigurák (baba, farkas, malac, csacsi, mentő stb.) taktilis felismerésével, majd hangok utánzásával, a nyelvtornát mogyorókrémpöttyök az ajak adott helyéről való lenyalogatásával oldottuk meg.

Ez után az auditív észlelés fejlesztése következett, adott hangok sorozatából kellett a gyerekeknek kiválasztaniuk a „kakukktojást”.

A foglalkozás fő részét a l-hang auditív diszkriminációja, szavakban való felismerése adta. Mindezt vizuálisan és auditívan is megerősítve, a mágnestáblánál végeztük. Az „éneklő lány” hívókép alá helyezték a gyerekek azokat a képeket, amelyek nevében meghallották a l-hangot. A foglalkozást levezető játék egy komplex fejlesztő kártyajáték volt, mely hat részterületet foglalt magában: hangutánzás, nyelvtorna, ellentétpárok, színek, mozdulatok és főfogalmak.”

/Benedek Péterné/

Nieberlné Sági Mónika jóvoltából interaktív bemutatón, saját élményű csoportfoglalkozás keretében volt lehetőségünk elméletben megismerni, majd megtapasztalni a RIT néhány elemét.

„A bemutató foglalkozás során a rituálinnovatív terápiáról (RIT) szóló rövid elméleti bevezető után, saját élményű csoportfoglalkozás keretében a résztvevők tapasztalatot szerezhettek a felnőtt dadogók, hadarók terápiás eljárásának gyakorlati alkalmazásáról.”

/Nieberlné Sági Mónika/

Mónika magas színvonalú szakmai ismeretekről, kiváló terápiás tudásról tett tanúbizonyságot a foglakozás vezetése során. Oldott hangulatot teremtett, melyben a kollégák játékosan ismerkedtek a módszer néhány elemével, lazultak el, kicsit elfelejtve a napi gondokat is.

A foglalkozásokról először az adott csoportban, majd teljes körben is beszélgettünk. Minden kolléga pozitív tapasztalatokról, az egymástól tanulás öröméről számolt be.

Munkaközösségünk nevében köszönetünket szeretném kifejezni Gleviczky Marianna tagintézmény-igazgatónak a délután megszervezéséért és a kedves vendéglátásért.

wp_20161116_14_32_22_pro-1Baloghné Bencsik Izabella, Benedek Péterné és Nieberlné Sági Mónika logopédus kolléganőknek a felkészülésért és a magas szintű szakmai munkáért.

A délutánt néhány, aktuális, közelgő esemény említése zárta.

  • Logopédiai Munkaközösségünk következő rendezvénye a Fejér Megyei Pedagógiai

Szakszolgálat Logopédiai Munkaközösségével közös Logopédiai Szakmai Nap lesz, 2016. november 30-án.

  • Szervezés alatt van 2016. 12. 10-re a Mesezene terápia módszerével való ismerkedés, melynek a NILD továbbképzéshez hasonlóan az Újszászi Telephely ad otthont.

RIT-terápia

Pappné Szabó Gabriella
munkaközösség-vezető